Erdogan a acuzat presa că a deformat afirmaţiile sale despre egalitatea dintre bărbat şi femeie

Preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat miercuri presa că l-a "calomniat" şi a deformat afirmaţiile sale despre egalitatea dintre bărbat şi femeie, pe care a apreciat-o luni ca fiind "împotriva naturii".

144 afișări
Imaginea articolului Erdogan a acuzat presa că a deformat afirmaţiile sale despre egalitatea dintre bărbat şi femeie

Erdogan a acuzat presa că a deformat afirmaţiile sale despre egalitatea dintre bărbat şi femeie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am spus că nu puteţi pune femeile şi bărbaţii pe picior de egalitate (...) şi adaug că femeile au nevoie de justiţie", a declarat Erdogan, vizibil iritat, într-un discurs susţinut în faţa unor oameni de afaceri, la Istanbul.

"Am mai spus că între femei şi bărbaţi nu trebuie instaurată o egalitate, ci o echivalenţă", a insistat Erdogan, adăugând că a depus eforturi de-a lungul carierei sale de a "încuraja" şi "susţine" cauza femeilor.

Obişnuit cu ieşirile polemice, preşedintele turc a afirmat luni că femeile nu pot fi egale cu bărbaţii, "pentru că este împotriva naturii umane", şi le-a criticat dur pe feministe, acuzându-le că se opun maternităţii.

"Religia noastră (islamul) a definit un loc pentru femei (în societate): maternitatea", a spus Erdogan la Istanbul, în faţa unui public alcătuit în mare parte din femei, la un summit pe tema justiţiei şi femeii.

"Anumite persoane pot înţelege acest lucru, altele nu. Nu poţi să explici acest lucru feministelor, pentru că ele nu acceptă ideea însăşi de maternitate", a adăugat şeful statului turc.

Aceste afirmaţii au stârnit imediat critici, atât din partea opoziţiei, cât şi din partea unor ONG-uri feministe.

Miercuri, preşedintele turc i-a reproşat presei că a deformat afirmaţiile sale, care au făcut înconjurul lumii.

"Nimeni nu are dreptul să mă defăimeze astfel", a spus el.

Erdogan, care a condus Guvernul timp de 11 ani înainte să fie ales la conducerea statului în august, a provocat în multe rânduri furia unor mişcări feministe turceşti din cauza încercării de a limita, fără succes, dreptul la avort şi pentru că le-a recomandat femeilor să nască cel puţin trei copii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici