Erdogan nu-l întâlneşte pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis până când liderul elen "nu se adună”

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că îi este imposibil să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis până când liderul elen "nu se va aduna", a anunţat vineri postul de televiziune NTV, pe fondul unor noi tensiuni între vecinii şi membrii NATO.

307 afișări
Imaginea articolului Erdogan nu-l întâlneşte pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis până când liderul elen "nu se adună”

Erdogan nu-l întâlneşte pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis până când liderul elen "nu se adună”

Rivali istorici, Turcia şi Grecia au fost în dezacord în probleme care variază de la survolarea şi statutul insulelor din Marea Egee, graniţele maritime şi resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, până la Ciprul divizat din punct de vedere etnic, notează Reuters.

Erdogan a declarat că Mitsotakis "nu mai există pentru el", după ce premierul grec a făcut lobby pentru ca Statele Unite să nu vândă Turciei avioane de luptă F-16 în timpul unui discurs în Congresul american, iar membrii NATO au făcut schimb de acuzaţii privind încălcările spaţiului aerian şi insulele.

"Lăsaţi-l să se adune. Atâta timp cât nu se adună, nu este posibil să ne întâlnim", a declarat Erdogan reporterilor în timpul unui zbor de întoarcere de la un summit NATO de la Madrid.

Joi, în faţa reporterilor la Madrid, Mitsotakis a declarat că Grecia, membră a UE, este deschisă la dialog cu Turcia şi a repetat că nu se va angaja într-un "dialog al confruntărilor personale" cu Erdogan.

"Voi continua să insist că uşa Greciei pentru un dialog în cadrul pe care l-am identificat este întotdeauna deschisă. Şi, în acelaşi timp, ţara noastră va continua, ori de câte ori va avea ocazia, să ridice problemele legate de agresiunea turcă în cadrul Uniunii Europene, în mod bilateral, în faţa partenerilor noştri", a spus el.

Mitsotakis a adăugat că Grecia "îşi formează propriile alianţe" şi că doreşte sprijin din partea aliaţilor pe probleme naţionale, dar că a căutat şi Turcia ca interlocutor.

Erdogan a fost iritat de Mitsotakis din cauza a ceea ce el spune că este o revenire a liderului grec de la promisiunea de a discuta împreună chestiuni bilaterale, fără a implica alte părţi. De asemenea, el a anulat o reuniune de dialog la nivel înalt între vecini ca răspuns la tensiuni.

Mitsotakis a mai spus joi că Grecia a trimis o cerere oficială Statelor Unite pentru achiziţionarea a 20 de avioane de luptă F-35 şi că analizează cumpărarea unui al doilea lot, în timp ce Atena îşi consolidează achiziţiile militare pe fondul tensiunilor cu Ankara. citeste mai departe

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici