Erdogan susţine că atentatul din Noua Zeelandă a vizat, de fapt, Turcia: Am fost aici de 1000 de ani şi vom fi aici până la Apocalipsă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine că atentatul de la cele două moschei din Noua Zeelandă nu este un eveniment izolat, ci face parte dintr-o operaţiune organizată împotriva Turciei, care ar avea drept scop să alunge turcii din Istanbul pentru ca oraşul să redevină Constantinopol.

19408 afișări
Imaginea articolului Erdogan susţine că atentatul din Noua Zeelandă a vizat, de fapt, Turcia: Am fost aici de 1000 de ani şi vom fi aici până la Apocalipsă

Erdogan susţine că atentatul din Noua Zeelandă face parte dintr-o operaţiune ce vizează Turcia: Am fost aici de 1000 de ani şi, cu voia lui Allah, vom fi aici până la Apocalipsă

"Acesta nu este un eveniment izolat, este ceva mai organizat", a declarat luni liderul turc la un eveniment electoral, potrivit cotdianului Yeni Şafak.

"Ne pun la încercare cu mesajul pe care ni l-au trimis din Noua Zeelandă, de la 16.500 de kilometri depărtare", a adăugat Erdogan, care a invocat atentatul de la Christchurch drept o dovadă a ascensiunii islamofobiei în ţările occidentale.

Preşedintele a mai afirmat că atacatorul a proferat ameninţări la adresa sa şi a Turciei, şi voia să alunge turcii din Istanbul.

"Am fost aici de 1000 de ani şi, cu voia lui Allah, vom fi aici până la Apocalipsă", a declarat Erdogan, adăugând că oraşul "Istanbul nu va fi transformat în Constantinopol", făcând referire la numele bizantin purtat de oraş înainte de cucerirea otomană.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremaţiei albe şi autoproclamat „etno-naţionalist”, a comis vineri un atac la moschei din oraşul Christchurch, împuşcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme şi o „proclamaţie” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile. Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor. Atacatorul a menţionat şi catedrala Hagia Sophia din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană.

Liderul turc a făcut referire şi la campania de la Gallipoli, din cursul Primului Război Mondial, când otomanii au înfrânt o forţă condusă de britanici, ce includea trupe australiene şi neo-zeelandeze, care avea drept obiectiv să ocupe oraşul Istanbul, capitala Imperiului Otoman.

"Bunicii voştri au venit aici ... şi s-au întors în coşciuge", a spus Erodgan, completând: "Să nu aveţi nici o îndoială că vă vom trimite înapoi ca pe bunicii voştri".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici