Erupţie solară spectaculoasă, urmată de o furtună geomagnetică, miercuri. Vezi în ce fel va afecta Pământul - VIDEO

O erupţie solară neobişnuită, localizată de un observator spaţial al NASA, ar putea perturba miercuri activitatea sateliţilor, sistemelor de comunicaţii şi a reţelelor electrice terestre.

9439 afișări
Imaginea articolului Erupţie solară spectaculoasă, urmată de o furtună geomagnetică, miercuri. Vezi în ce fel va afecta Pământul - VIDEO

Erupţie solară spectaculoasă, urmată de o furtună geomagnetică, miercuri. Vezi în ce fel va afecta Pământul (Imagine: NASA)

Serviciul naţional de meteorologie american NWS a avertizat că din 2006 nu a mai fost observată o erupţie solară cu o astfel de magnitudine.

"La 7 iunie a avut loc o erupţie solară de forţă medie (M-2), cu o ejecţie coronală de masă spectaculoasă la nivel vizual", a precizat observatorul de dinamică solară al Agenţiei spaţiale americane.

"Norul de particule s-a ridicat rapid, apoi a revenit la suprafaţă, părând să acopere o zonă care reprezintă aproape jumătate din suprafaţa solară", a adăugat Observatorul.

Deoarece erupţia nu a fost îndreptată direct către Pământ, efectele acesteia ar trebui să rămână "relativ slabe", conform NASA.

Centrul de prognoză spaţială al NWS a descris erupţia ca fiind "spectaculoasă" şi "susceptibilă să provoace o furtună geomagnetică minoră până la moderată, în data de 8 iunie, începând cu ora 18.00 GMT" (21.00, ora României).

Furtuna "conţine o cantitate importantă de protoni cu energie ridicată (peste 100 MeV), situaţie care nu a mai avut loc după decembrie 2006", adaugă NASA.

Furtuna geomagnetică ar putea provoca perturbări în reţelele electrice şi în funcţionarea sateliţilor, în special a celor din sistemul GPS, şi ar putea determina modificarea rutelor avioanelor de linie deasupra regiunilor polare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici