Escadroanele morţii ale lui Bashar al-Assad terorizează civilii în Siria

Escadroanele morţii, trupe aflate în slujba regimului lui Bashar al-Assad în Siria, vin în urma trupelor militare şi ucid civilii, inclusiv femei şi copii, dispărând apoi cu trupurile acestora pentru a-şi acoperi urmele.

474 afișări
Imaginea articolului Escadroanele morţii ale lui Bashar al-Assad terorizează civilii în Siria

Shabiha, trupele speciale ale lui Bashar al-Assad, terorizează civilii în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Escadroanele morţii, cunoscute şi drept Shabiha (Fantome), intră în sate şi ucid civilii - femei şi copii - tăindu-le gâtul sau împuşcându-i, după care dispar cu trupurile victimelor pentru a-şi acoperi urmele, relatează Daily Mirror în ediţia electronică.

Potrivit experţilor, nu există nicio îndoială că aceste trupe, purtând pantaloni de luptă şi tricouri negre, cu barbă şi într-o formă fizică foarte bună, sunt în slujba lui al-Assad. Aceştia sunt plătiţi cu circa 160 de euro pe zi, ceea ce reprezintă foarte mult în Siria, fondurile provenind de la oameni de afaceri interesaţi de menţinerea regimului lui Assad.

Aceste trupe au fost înfiinţate în anii '70, organizându-se în grupări mafiote în portul Latakia, centrul puterii familiei lui Assad şi sunt cunoscuţi drept Shabiha (Fantomele) întrucât acţionează din umbră.

"Făceau trafic de arme şi droguri, dar acum sunt măcelari", a declarat Michael Weiss, expert al Societăţii britanice Henry Jackson, detaşat în Siria. Pentru a fi lăsaţi să acţioneze în legea lor, Fantomele impun voinţa lui Assad, ucigându-i oponenţii şi terorizându-i pe sirieni pentru a deveni obedienţi. Ei sunt adepţi fanatici ai sectei musulame alawit şi au fost îndoctrinaţi că majoritatea sunnită reprezintă inamicul.

Înarmaţi cu mitraliere de tip AK-47, ei îşi fac treaba cu conştiinciozitate, motivaţi de faptul că în eventualitatea răstunării regimului, vor fi la rândul lor urmăriţi şi pedepsiţi. "Misiunea lor este să îi terorizeze pe civili şi să realizeze purificarea etnică", potrivit unei surse.

Trupele sunt considerate răspunzătoare pentru uciderea a 108 civili - dintre care 49 de copii - la Hula în urmă cu două săptămâni, uciderea a 12 muncitori în Quseyr şi a altor 78 de persoane în Qubair săptămâna trecută.

Medicul Musab Azzawi, responsabil cu reţeaua siriană a Drepturilor Omului din Londra, care a tratat câţiva dintre aceştia în Latakia a declarat că "erau ca nişte monştri". "Aveau muşchi foarte mari şi burţi foarte proeminente, şi purtau barbă (...). Erau foarte înalţi şi înspăimântători şi luau steroizi pentru a-şi umfla trupurile. Trebuia să mă adresez lor ca unor copii, întrucât le plac oamenii lipsiţi de inteligenţă. Asta îi face atât de înspăimântători - combinaţia între forţă şi obedienţa oarbă faţă de regim".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici