Eşecul COVAX: Vaccinul COVID-19 pare departe de a ajunge şi în ţările sărace, în ciuda promisiunilor: „Întreagul discurs privind solidaritatea globală a dispărut”

  • Cu americani, britanici şi canadieni care au început deja campaniile de vaccinare şi cu UE care urmează să o înceapă după ce vaccinul va fi autorizat, calea de ieşire din pandemie pare acum mult mai clară pentru Occident, chiar dacă campania va dura multe luni.
  • Dar pentru ţările mai sărace, drumul va fi mult mai lung şi mult mai dificil
  • Iniţiativa ambiţioasă, cunoscută sub numele de COVAX, creată pentru a asigura accesul întregii lumi la vaccinurile împotriva COVID-19, a asigurat doar o fracţiune din cele 2 miliarde de doze pe care speră să le cumpere în anul următor şi nu a confirmat încă vreun acord real pentru livrarea vaccinurilor.
3418 afișări
Imaginea articolului Eşecul COVAX: Vaccinul COVID-19 pare departe de a ajunge şi în ţările sărace, în ciuda promisiunilor: „Întreagul discurs privind solidaritatea globală a dispărut”

Eşecul COVAX: Vaccinul COVID-19 pare departe de a ajunge şi în ţările sărace, în ciuda promisiunilor: „Întreagul discurs privind solidaritatea globală a dispărut”

Virusul care a ucis mai mult de 1,6 milioane de oameni a expus inechităţi vaste între ţări, deoarece sistemele de sănătate fragile şi economiile mai mici au fost adesea lovite mai greu. COVAX a fost înfiinţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alianţa pentru vaccinuri GAVI şi CEPI, o coaliţie globală de combatere a epidemiilor, pentru a evita adâncirea dezechilibrelor între ţările care bogate ce pot încheia acorduri şi cele în sărace sau în curs de dezvoltare ce nu au acces facil la vaccinuri, relatează AP.

Dar acum unii experţi spun că şansele ca dozele anti-coronavirus să fie împărţite în mod echitabil între naţiunile bogate şi restul se estompează rapid. În condiţiile în care aprovizionarea cu vaccin este limitată în prezent, ţările dezvoltate, dintre care unele au ajutat la finanţarea cercetării cu banii contribuabililor, sunt supuse unei presiuni uriaşe pentru a-şi proteja propriile populaţii. Între timp, unele ţări mai sărace care s-au înscris la iniţiativă caută alternative.

„Este o matematică simplă”, a spus Arnaud Bernaert, şeful sănătăţii globale la Forumul Economic Mondial. Din cele aproximativ 12 miliarde de doze pe care industria farmaceutică se aşteaptă să le producă anul viitor, aproximativ 9 miliarde de doze au fost deja rezervate de ţările bogate. „COVAX nu şi-a asigurat suficiente doze, iar modul în care se dezvolta situaţia  va face cel mai probabil ca aceste doze să vină destul de târziu”.

Până în prezent, singurul acord confirmat şi obligatoriu din punct de vedere juridic al COVAX este de până la 200 de milioane de doze, a spus purtătorul de cuvânt al GAVI, James Fulker. Are alte acorduri pentru încă 500 de milioane de vaccinuri, dar acestea nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic.

Cele 200 de milioane de doze vor proveni de la Serum Institute din India, compania care probabil va face o mare parte din dozele de vaccin destinate lumii în curs de dezvoltare.

COVAX nu dispune de cele două vaccinuri care par a fi cele mai eficiente până în prezent - vaccinul Pfizer-BioNTech şi cel Moderna.

Chiar şi înalţii oficiali ai OMS au recunoscut în mod privat că încercările de a aloca corect vaccinul prin iniţiativă sunt defectuoase, în ciuda entuziasmului public iniţial faţă de proiect.

„„Întreagul discurs privind solidaritatea globală a dispărut””, a spus dr. Katherine O'Brien, coordonatoare OMS în problema vaccinurilor, în timpul unei discuţii interne recente, a cărei înregistrare a fost obţinută de AP.

Fără nicio certitudine cu privire la ce vaccin ar putea funcţiona, guvernele s-au grăbit în ultimele luni să semneze mai multe acorduri pentru a se asigura că cetăţenii lor vor avea acces la vaccinul COVID-19. Canada, de exemplu, a cumpărat aproape 200 de milioane de vaccinuri - populaţia sa fiind de 38 de milioane.

Dincolo de etică, experţii avertizează că eşecul de a imuniza oamenii din întreaga lumea va lăsa un rezervor de coronavirus care ar putea declanşa noi focare în orice moment.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici