Estimări oficiale:Participare la vot de 64 la sută la alegerile din Iran

Aproximativ 64 la sută din totalul de 48 de milioane de alegători iranieni au mers la urne vineri pentru a-şi alege cei 290 de deputaţi ai noului Parlament, a anunţat sâmbătă ministrul de Interne Mostafa Mohammad Najjar, citând o primă "estimare" oficială.

97 afișări
Imaginea articolului Estimări oficiale:Participare la vot de 64 la sută la alegerile din Iran

Estimări oficiale:Participare la vot de 64 la sută la alegerile din Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul, care s-a exprimat la televiziune, a "mulţumit poporului iranian" pentru această participare masivă la vot care, potrivit lui, a "dezamăgit încă o dată speranţele inamicilor".

Puterea conservatoare iraniană, aflată în căutarea legitimităţii populare după criza gravă pe carea traversat-o după alegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în 2009, a anticipat o participare masivă la acest scrutin în pofida boicotului opoziţiei reformatoare.

Participarea la alegerile legislative oscilează de obicei între 50 şi 70 la sută, iar la ultimele alegeri din 2008 a fost de 55,4 la sută, potrivit datelor oficiale.

Potrivit lui Najjar, participarea la Teheran, de obicei mai redusă decât în restul ţării, ar urma să se apropie de 48 la sută, în creştere cu peste 15 puncte în raport cu 2008.

Primele rezultate parţiale anunţate sâmbătă nu permiteau să se anticipeze un raport de forţe între diferitele facţiuni conservatoare, respectiv între susţinătorii şi adversarii lui Ahmadinejad, care vor domina viitorul Majlis.

Ministrul a declarat că 135 dintre cele 290 de mandate ale Majlis au fost deja atribuite, în special în circumscripţii mici, în timp ce numărarea buletinelor continuă în marile oraşe şi ar putea dura până luni. Mulţi dintre aceşti deputaţi sunt figuri noi, care se prezintă drept "independenţi" a căror orientare este dificil de anticipat.

Preşedintele Parlamentului în exerciţiu Ali Larijani, unul dintre principalii adversari ai lui Ahmadinejad, a fost ales fără surpriză la Qom (centru).

Mai mulţi deputaţi în exerciţiu cunoscuţi pentru susţinerea acordată Guvernului au fost învinşi în provincie. Parvin Ahmadinejad, sora preşedinte care s-a prezentat la alegeri pentru prima dată, a fost învinsă la Gharmsar (nord), oraşul său natal.

Conservatorii care i se opun preşedintelui, raliaţi în spatele lui Larijani, au cunoscut şi ei înfrângeri, cum ar fi un veteran al Parlamentului, Ahmad Nategh Nuri, fratele fostului preşedinte al Majlis Ali Akbar Nategh Nuri.

Fără surpriză, mai multe personalităţi ale grupului parlamentar reformator au fost învinse, chiar dacă liderul grupului, Mohammad Reza Tabesh, a obţinut un nou mandat.

Principalele mişcări reformatoare, care deţineau 60 dintre cele 290 de mandate în Parlament, au decis să boicoteze scrutinul pentru a protesta faţă de represiunea pe care o suportă din 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici