Etapele judiciare ale dosarului Dominique Strauss-Kahn

Judecătorul Michael Obus îi va citi, luni, în faţa tribunalului penal din Manhattan, rechizitoriul lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat de infracţiuni de natură sexuală, acesta urmând să pledeze vinovat sau nevinovat.

189 afișări
Imaginea articolului Etapele judiciare ale dosarului Dominique Strauss-Kahn

Etapele judiciare ale dosarului Dominique Strauss-Kahn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest act care are şapte capete de acuzare, între care agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare, a fost întocmit de procuror pe baza deciziei unei camere de acuzare "Grand jury", care a audiat mărturia sub jurământ a presupusei victime, o cameristă a hotelului Sofitel din New York, în vârstă de 32 de ani şi de origine guineeană.

După ce procurorul s-a sesizat în acest caz, dosarul s-a numit "Cetăţenii statului New York împotriva lui Dominique Strauss-Kahn". Acesta poartă numărul 2011NY035773.

În prima situaţie, dacă Dominique Strauss-Kahn pledează vinovat la toate capetele de acuzare sau doar la o parte din ele, nu va avea loc un proces, ci vor fi negocieri cu judecătorul privind numărul de ani de închisoare pe care îi va avea de ispăşit.

Cele şapte capete de acuzare reţinute împotriva sa de justiţia americană - în special agresiune sexuală şi tentativă de viol - îl fac pasibil de până la 74 de ani de închisoare.

Faptul că are 62 de ani, "că nu are cazier judiciar, că a adus multe servicii comunităţii internaţionale şi că nu a provocat răni grave, sugerează că o pedeapsă de 15 ani ar fi foarte severă", apreciază un profesor de drept de la Universitatea Fordham din New York, Ian Weinstein, care crede că judecătorul va pronunţa totuşi "cel puţin cinci ani de închisoare".

În a doua situaţie, cea mai probabilă în opinia experţilor, Dominique Strauss-Kahn, care neagă faptele care îi sunt reproşate, va pleda nevinovat şi va merge la proces, ce ar urma să aibă loc câteva luni mai târziu.

Între timp, dosarele apărării şi acuzării vor fi constituite. Orice element care poate decredibiliza victima în imaginea juraţilor va fi preţios pentru apărare şi le va permite avocaţilor lui Dominique Strauss-Kahn să prezinte o femeie care nu corespunde cu imaginea imigrantei africane pioase, mamă celibatară model şi muncitoare, aşa cum a fost prezentată până acum.

La rândul său, acuzarea a strâns probe ADN şi de alt tip, care vor permite confruntarea cu acuzatul.

Avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn au sugerat deja că dacă există probe de ADN, ei vor pleda că actul a fost consimţit. Dacă nu există urme de violenţă, va fi cuvânt împotriva cuvânt, avocat împotriva procuror, iar juriul va fi cel singurul judecător.

Procesul va începe prin selecţia juriului, care va fi format din 12 juraţi şi câţiva înlocuitori. Acesta se va desfăşura apoi timp de câteva săptămâni cu interogatorii şi contrainterogatorii ale martorilor, dintre care cel mai important va fi cel al presupusei victime. Aceste momente sunt întotdeauna cele mai intese în cazurile de viol sau crimă.

Juriul urmează să se pronunţe în unanimitate, iar apărarea poate intenta apel.

În orice moment al procedurii, acuzatul poate decide să pledeze vinovat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici