Europa trebuie să se pregătească pentru episoade succesive de secetă şi inundaţii

Europa trebuie să se pregătească pentru episoade de secetă şi inundaţii în serie, sub efectul schimbărilor climatice, a avertizat marţi un specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experţi al ONU privind evoluţia climatului (Giec).

128 afișări
Imaginea articolului Europa trebuie să se pregătească pentru episoade succesive de secetă şi inundaţii

Europa trebuie să se pregătească pentru episoade succesive de secetă şi inundaţii (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

"Schimbările climatice vor ridica două probleme majore în Europa privind apa: o creştere a deficitului de apă în sudul Europei şi o creştere a inundaţiilor în alte zone", a explicat în cadrul unei conferinţe de presă Zbigniew Kundzewicz, autorul părţii privind resursele de apă din raportul Giec.

"Metodele actuale de gestionare a apei riscă să nu fie adecvate pentru reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice", a avertizat el în cadrul unei mese rotunde organizate de Comisia economică a ONU pentru Europa.

Potrivit climatologului polonez, sudul Europei ar urma să sufere mai mult decât nordul, studiile arătând deja o frecvenţă mai mare a temperaturilor ridicate şi perioade de secetă mai lungi, provocând deficit de apă în aceste regiuni.

Agricultura ar urma să fie afectată grav, în timp ce energia hidroelectrică ar urma să înregistreze o scădere a producţiei cu 20 până la 50 la sută.

În paralel, încălzirea climatică ar urma să conducă la o creştere a intensităţii episoadelor ploioase, accentuând riscurile de inundaţii bruşte ca cele din august 2002 în Europa de Est.

Aceste fenomene ar putea fi agravate de o urbanizare galopantă, zonele rurale având o capacitate de absorbţie mai bună a apei decât oraşele betonate.

Inundaţiile de amploare care aveau o ciclicitate de 100 de ani ar putea reveni la fiecare 50 de ani, chiar 20 de ani, potrivit lui Kundzewicz.

Expertul recunoaşte că zecile de modele de previziune existente nu sunt de acord asupra unora dintre consecinţele schimbărilor climatice.

Există consens în privinţa anumitor regiuni cum ar fi Sibeia sau Mediterana, deoarece "diferitele modele coincid", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici