Evadarea de la Kandahar, "un dezastru care nu trebuia să aibă loc"

Evadarea a circa 500 de talibani încarceraţi la închisoarea din Kandahar reprezintă "un dezastru", care "nu ar fi trebuit să se producă", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan, Hamid Karzai.

92 afișări
Imaginea articolului Evadarea de la Kandahar, "un dezastru care nu trebuia să aibă loc"

Evadarea de la Kandahar, "un dezastru care nu trebuia să aibă loc"(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o lovitură dură. Este ceva ce nu ar fi trebuit să se întâmple", a precizat Waheed Omar.

"Acum, încercăm să aflăm ce s-a petrecut şi ce trebuie făcut pentru a repara dezastrul care a avut loc la Kandahar", a adăugat el.

Evadarea în masă a celor 500 de deţinuţi reprezintă o nouă lovitură pentru guvernul de la Kabul şi forţele NATO, care au intensificat în ultimii doi ani operaţiunile în sudul ţării, fief al fostului regim al talibanilor.

Waheed Omar a refuzat să se pronunţe în legătură cu condiţiile care au înlesnit "o evadare de o asemenea amploare". "Este prea devreme pentru a putea spune ce s-a întâmplat şi cine a permis producerea unui eveniment de o asemenea amploare", a spus el.

"Dar o astfel de evadare indică o anumită vulnerabilitate", a afirmat Omar, care a adăugat că 13 dintre evadaţi au fost reţinuţi.

Autorităţile din provincia Kandahar au afirmat că toţi cei aproape 500 de deţinuţi evadaţi sunt militanţi talibani, cu excepţia unuia singur, care este deţinut de drept comun. Ei au evadat, în noaptea de duminică spre luni, printr-un tunel cu o lungime de peste 300 de metri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici