Evangelos Venizelos, ales la conducerea Pasok

Evangelos Venizelos, actualul ministru grec de Finanţe şi singurul candidat la conducerea partidului socialist Pasok, a anunţat duminică seara că a fost ales la conducerea partidului, la o oră şi jumătate după închiderea secţiilor de votare.

68 afișări
Imaginea articolului Evangelos Venizelos, ales la conducerea Pasok

Evangelos Venizelos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O nouă speranţă tocmai s-a născut (...) astăzi, am restabilit încrederea pentru un nou start, începem", a declarat Venizelos, în vârstă de 55 de ani, ajungând la cartierul general al Pasok din centrul Atenei.

El îi succedă lui Giorgios Papandreou şi speră să redreseze Pasok, aflat în cădere liberă în sondaje înaintea alegerilor legislative anticipate prevăzute pentru începutul lui mai, sancţionat pentru măsurile de austeritate impuse din 2010 în faţa crizei.

Cei 390.000 de membri ai Pasok sunt chemaţi să voteze în 1.000 de secţii de votare amplasate în toată ţară, scrutinul urmând să se încheie la ora 15.00 GMT (17.00 ora României). Rezultatele vor fi anunţate în cursul serii, potrivit partidului.

Invitând cadrele şi membrii Pasok să participe masiv la acest scrutin, Venizelos vrea să facă din acest vot o ocazie pentru a "uni" partidul, în cădere liberă în sondaje înaintea alegerilor legislative anticipate prevăzute pentru începutul lui mai, din cauza măsurilor de austeritate impuse de doi ani în faţa crizei.

"Sunt sigur că având o participare ridicată îi vom contrazice pe toţi cei care cred că marele partid democratic nu poate să se redreseze", a declarat Venizelos după ce a votat la periferia de vest a Atenei.

Beneficiind de acorduri cu privire la dificila restructurare a datoriei greceşti, încheiate în urmă cu o săptămână, Venizelos, în vârstă de 55 de ani, promite în sloganul său de campanie "un nou început pentru centru-stânga".

"Vom începe bătălia pentru viitoarele alegeri, vom câştiga împreună", a declarat Venizelos într-un mesaj publicat sâmbătă pe site-ul său personal (evenizelos.gr).

După proiectul ratat de referendum pe tema euro, fostul premier grec Giorgios Georges Papandreou a fost împins la demisie în noiembrie de unii dintre colegii şi aliaţii săi europeni, dar el s-a menţinut până în prezent la conducerea Pasok.

Un Guvern de coaliţie care reuneşte partidul de dreapta Noua democraţie, Pasok şi extrema dreaptă Laos a fost format de Lucas Papademos, numit premier.

Venizelos, candidat învins de Giorgios Papandreou la precedentele alegeri în cadrul Pasok din 2007, va fi cel de-al patrulea preşedinte al acestui partid, înfiinţat de Andreas Papandreou, tatăl lui Giorgios.

După alegerea sa la conducerea Pasok, Venizelos urmează să îşi prezinte demisia din funcţia de ministru de Finanţe, potrivit unei surse ministeriale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici