Evenimentele care au marcat primul deceniu al secolului XXI - GALERIE FOTO

Agenţia France-Presse trece în revistă principalele evenimente care au marcat primul deceniu al secolului XXI.

1185 afișări
Imaginea articolului Evenimentele care au marcat primul deceniu al secolului XXI - GALERIE FOTO

Evenimentele care au marcat primul deceniu al secolului XXI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

11 SEPTEMBRIE 2001

Două avioane deturnate de terorişti-kamikaze au lovit în plin cele două Turnuri Gemene ale complexului World Trade Center de la New York. Un alt avion a lovit Pentagonul, la Washington, iar al patrulea s-a prăbuşit în statul Pennsylvania, după o luptă între pasageri şi terorişti.

Atacurile teroriste, fără precedent în istoria Statelor Unite, s-au soldat cu moartea a 2.973 de persoane. Cele două Turnuri Gemene s-au prăbuşit la câteva ore după atacuri, lăsând Statele Unite în stare de şoc. Atentatele au fost revendicate de reţeaua teroristă al-Qaida, condusă de Osama ben Laden.

Atacul asupra celor două turnuri World Trade Center - 11 septembrie 2001

RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA TERORISMULUI

Ca reacţie, administraţia George W. Bush a lansat "războiul împotriva terorismului", iniţiat la sfârşitul lui 2001 prin înlăturarea regimului taliban din Afganistan de o coaliţie condusă de Statele Unite. Opt ani mai târziu, aproximativ 112.000 militari străini sunt încă în Afganistan pentru a susţine regimul de la Kabul în confruntările cu militanţii talibani.

Războiul împotriva terorismul din Afganistan

În martie 2003, administraţia George W. Bush a decis invadarea Irakului lui Saddam Hussein, cu sprijinul aliaţilor britanici. Ofensiva, lansată sub pretextul deţinerii unor arme de distrugere în masă şi a legăturilor între regimul irakian şi al-Qaida, a divizat profund lumea occidentală. La sfârşitul lui 2009, 115.000 de militari americani sunt încă în Irak, unde au murit zeci de mii de civili, 4.400 de militari americani şi 320 de militari din alte ţări.

Înlăturarea regimului Saddam Hussein în Irak

"Războiul împotriva terorismului" a cunoscut şi aspecte controversate precum abuzurile sexuale comise împotriva deţinuţilor irakieni de către militarii americani în penitenciarul Abu Ghraib sau înfiinţarea închisorii de la Guantanamo.

Închisoarea de la Guantanamo

TSUNAMI

Un cutremur foarte puternic a avut loc în largul Indoneziei pe 26 decembrie 2004, declanşând un tsunami în Oceanul Indian, cu valuri care au atins chiar înălţimea de 30 de metri. Aproximativ 220.000 de persoane au murit din cauza cutremurului şi valurilor seismice care au urmat, majoritatea în Indonezia, dar şi în Sri Lanka, India şi Thailanda.

Tsunami devastator din 26 decembrie 2004

CUTREMUR ÎN CHINA

Provincia Sichuan, situată în sud-vestul Chinei, a fost afectată pe 12 mai 2008 de un seism de 7,9 grade care a provocat moartea sau dispariţia a 87.000 de persoane. Milioane de persoane au rămas fără locuinţe, iar numeroase şcoli, spitale şi fabrici s-au prăbuşit, ridicând semne de întrebare în legătură cu respectarea standardelor în construcţii.

Cutremurul din 12 mai 2008, care a devastat Provincia Sichuan din China

CRIZA ECONOMICĂ

Bilanţul prezentat de banca americană Lehman Brothers la 15 septembrie 2008 urma să declanşeze preocupări majore în legătură cu riscurile din sectorul creditelor imobiliare americane. Acest semifaliment al sistemului bancar şi dificultăţile întâmpinate de alte instituţii precum American Insurance Group (AIG) au condus la o criză financiară şi economică, cea mai gravă după cea din anul 1929.

Bursa din New York pe 15 septembrie 2008

Criza a declanşat o degringoladă bursieră în întreaga lume şi blocarea pieţei creditelor, forţând guvernele să alimenteze sectorul bancar cu fonduri publice. S-a declanşat o recesiune economică la nivel global care afectează aproape toate ţările, cu excepţia naţiunilor emergente precum China sau Brazilia. Criza a fost marcată şi de cea mai mare escrocherie din istoria Wall Street, organizată de Bernard Madoff, care a încasat 20 de miliarde de dolari şi a fost condamnat la 150 de ani de închisoare.

BARACK OBAMA

Primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, ales pe 4 noiembrie 2008, Barack Obama şi-a început mandatul în plină criză economică, sub sloganul optimist "Yes we can" ("Da, se poate").

Moştenind două conflicte de la administraţia George W. Bush, Obama a decis trimiterea a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan, în paralel cu retragerea treptată din Irak. Închiderea penitenciarului de la Guantanamo, promisă de Barack Obama, încă nu s-a concretizat. Procesul de pace din Orientul Mijlociu, un dosar-cheie, rămâne în impas în pofida intenselor eforturi diplomatice americane. În acest context, există voci care spun că acordarea Premiului Nobel pentru Pace lui Barack Obama a fost un gest prematur.

Primul preşedinte de culoare al SUA, Barack Obama

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici