Ewa Kopacz, o apropiată a lui Donald Tusk, susţinută pentru preluarea conducerii Guvernului polonez

Ewa Kopacz, în vârstă de 57 de ani, o colaboratoare apropiată a premierului polonez Donald Tusk, desemnat recent la preşedinţia Consiliului European, este favorită pentru a-i succeda acestuia la conducerea Guvernului de la Varşovia, a anunţat miercuri conducerea partidului lor.

136 afișări
Imaginea articolului Ewa Kopacz, o apropiată a lui Donald Tusk, susţinută pentru preluarea conducerii Guvernului polonez

Ewa Kopacz, o apropiată a lui Donald Tusk, susţinută pentru preluarea conducerii Guvernului polonez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conducerea Platformei Civice (PO, centru-dreapta) a lui Tusk, reunită miercuri, şi-a exprimat susţinerea pentru această candidatură, a anunţat pentru presă un membru al acestui partid, Tomasz Lenz.

"Ewa Kopacz se bucură de sprijinul deplin al conducerii partidului în calitate de candidată la postul de premier", a declarat el.

Rugat să comenteze această candidatură, preşedintele Bronislaw Komorowski a subliniat în faţa presei că legea fundamentală îi permite "alegerea liberă" a unui candidat, sugerând că decizia sa nu este iminentă.

Kopacz, în prezent preşedintă a Dietei poloneze (Camera inferioară a Parlamentului) şi vicepreşedintă a partidului Platforma Civică, este de formare medic pediatru şi s-a aflat anterior la conducerea Ministerului Sănătăţii.

În conformitate cu statutul partidului, ea îi va succeda la conducerea PO lui Donald Tusk până la noi alegeri interne.

Odată cu desemnarea lui Tusk la preşedinţia Consiliului European, este pentru prima oară când o ţară din estul Europei obţine una dintre poziţiile majore ale UE, la 25 de ani de la dezintegrarea blocului comunist şi la zece ani de la aderarea acestei ţări la Uniune.

Premier al Poloniei timp de şapte ani, Donald Tusk îl va succeda la începul lui decembrie pe Herman Van Rompuy, primul preşedinte permanent al Consiliului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici