Există viaţă pe Marte? Barack Obama către NASA: Anunţaţi-mă dacă descoperiţi marţieni!

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut pe un ton glumeţ, luni, cercetătorilor de la NASA, care au trimis cu succes robotul Curiosity pe Marte, să îl ţină la curent cu evoluţia misiunii şi să îl informeze imediat dacă vor descoperi urme de viaţă pe planeta roşie.

1294 afișări
Imaginea articolului Există viaţă pe Marte? Barack Obama către NASA: Anunţaţi-mă dacă descoperiţi marţieni!

Există viaţă pe Marte? Barack Obama către NASA: Anunţaţi-mă dacă descoperiţi marţieni! (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă intraţi vreodată în contact cu marţienii, vă rog să mă informaţi imediat", a glumit Obama, cu ocazia unei conferinţe telefonice cu savanţii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA. În acel moment, preşedintele american se afla la bordul avionul prezidenţial Air Force One.

"Am multe alte lucruri «pe foc» în acest moment, dar cred că acesta ar avea prioritate. Chiar dacă va fi vorba doar despre microbi, va fi foarte interesant", a continuat preşedintele american.

Curiosity, care a ajuns cu bine pe Marte săptămâna trecută, după o coborâre de mare risc, se află în căutarea unor eventuale urme de viaţă pe cea mai apropiată planetă de Terra. Roverul american strânge, totodată, informaţii în vederea unei viitoare misiuni spaţiale pe planeta roşie, care va avea echipaj uman la bord.

Curiosity va amenaja şi un laborator ştiinţific la jumătatea drumului său spre Muntele Sharp, un masiv marţian înalt de 5.500 de metri din interiorul craterului Gale, alcătuit din straturi de sedimente ce ar putea avea o vechime de până la un miliard de ani.

Obama consideră că, graţie devotamentului cercetătorilor de la NASA, robotul Curiosity "a captat atenţia a milioane de oameni din lumea întreagă".

"Voi reprezentanţi mândria NASA. Sunteţi un exemplu al know-how-ului şi al ingeniozităţii americane, iar aceasta este cu adevărat o realizare extraordinară", a declarat preşedintele american, care a promis apoi că va continua să investească în ştiinţă şi în tehnologie.

În timp ce Barack Obama, graţie poziţiei sale de preşedinte în exerciţiu, a putut să vorbească în mod direct cu savanţii de la NASA, adversarul său în cursa prezidenţială, republicanul Mitt Romney, a fost nevoit să se mulţumească cu evocarea acestui subiect, cu ocazia unei reuniuni de campanie în Florida.

Lăudând "măreţia" Statelor Unite, fostul guvernator al statului Massachusetts a declarat: "Tocmai am aterizat pe Marte şi am putut să vedem ce se întâmplă pe acolo".

Robotul american Curiosity va încerca să afle pe parcursul viitorilor doi ani dacă mediul marţian a fost propice vieţii microbiene în trecutul acestei planete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici