Experţi: Grupul terorist Stat Islamic poate obţine 800 de milioane de dolari din vânzarea petrolului

Grupul terorist Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak şi Siria, poate obţine 800 de milioane de dolari pe an din exploatarea petrolului, conform estimărilor companiei de consultanţă IHS.

357 afișări
Imaginea articolului Experţi: Grupul terorist Stat Islamic poate obţine 800 de milioane de dolari din vânzarea petrolului

Experţi: Grupul terorist Stat Islamic poate obţine 800 de milioane de dolari din vânzarea petrolului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Gruparea teroristă Stat Islamic este capabilă să obţină venituri semnificative din vânzarea petrolului pe piaţa neagră", subliniază IHS.

Potrivit companiei americane de consultanţă, organizaţia teroristă sunnită are capacităţi de producţie de 350.000 de barili pe zi, dar produce doar 50.000 - 60.000 de barili pe zi, petrolul fiind comercializat pe piaţa neagră cu preţuri comise între 25 şi 60 de dolari pe baril, cu mult sub tariful internaţional de 85 de dolari pe baril.

"Cisternele cu petrol ajung în mod ilegal, prin mijloace de contrabandă, la frontiera Turciei", explică IHS.

"Petrolul alimentează aparatul de război al grupului terorist Stat Islamic, în principal vehiculele militare vitale pentru deplasări şi operaţiuni combatante, finanţând direct toate activităţile organizaţiei islamiste", precizează IHS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici