Experţii ONU critică dur activităţile de colonizare israeliene

Coloniştii israelieni trebuie să înceteze expansiunea pe teritoriile ocupate şi să se retragă, altfel ar putea fi sesizată Curtea Penală Internaţională, informează un raport al experţilor independenţi, realizat la solicitarea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, citat de AFP.

268 afișări
Imaginea articolului Experţii ONU critică dur activităţile de colonizare israeliene

Experţii ONU critică dur activităţile de colonizare israeliene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului, " din cauza existenţei acestor colonii, palestinienilor le-au fost încălcate, într-un fel sau altul, mai multe drepturi ale omului".

Israelul susţine că raportul experţilor prezintă rezultate "distorsionate".

"Măsurile contraproductive, precum este acest raport, nu fac nimic altceva decât să submineze eforturile pentru găsirea unei soluţii durabile pentru conflictul israeliano-palestinian", a declarat într-un comunicat ministrul israelian de Externe, Yigal Palmor.

"Din păcate, Consiliul Drepturilor Omului s-a remarcat prin atitudinea unilaterală şi părtinitoare în ceea ce priveşte relaţia cu Israelul", a adăugat Palmor.

"Conform Articolului 49, din cadrul celei de-a patra Convenţii de la Geneva, Israelul trebuie să înceteze toate activităţile de colonizare, fără precondiţii. Israelul trebuie să înceapă imediat retragerea coloniştilor de pe teritoriile ocupate", potrivit recomandărilor din raportul ONU.

Prin Articolul 49 al Convenţiei de la Geneva din 1949, este interzis transferul populaţiei în teritorii ocupate. De asemenea, potrivit experţilor independenţi, au fost încălcate şi alte articole ale Convenţiei, în special prin distrugerea caselor, arestări şi transferul copiilor în Israel.

Documentul va fi prezentat pe 18 martie de către 47 de state membre permanente ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Acesta a înfiinţat "o misiune internaţională independentă de anchetă" care să studieze efectele colonizării pe teritoriile palestiniene. Din misiune au făcut parte trei experţi: Christine Chanet (Franţa), Asma Jahangir (Pakistan) şi Unity Dow (Botswana).

Misiunea cere "tuturor statelor membre" ale ONU să-şi asume obligaţiile şi responsabilităţile prevăzute prin dreptul internaţional, în legătură cu un stat care "a încălcat normele evidente ale acestui drept", menţionând că nu tolerează situaţia ilegală care rezultă din acţiunile israelienilor.

Israel a boicotat, în martie 2012, şedinţele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, din cauza acestei misiuni. Reprezentanţii Israelului nu s-au prezentat marţi la examenul periodic privind situaţia din stat a drepturilor omului, devenind astfel prima ţară care a boicotat acest proces periodic al ONU.

În pofida cererilor repetate de colaborare, înaintate către autorităţile israeliene, misiunea nu a obţinut nici un răspuns şi nu a putut să se deplaseze pe teritoriile colonizate. Astfel, misiunea a lucrat, în special, în Amman, Iordania, şi i-a contactat, în afară de numeroşi oficiali palestinieni, pe reprezentanţii societăţii civile israeliene.

"Ceea ce noi am văzut la faţa locului este disperarea, prezentă şi printre populaţia civilă israelienă", a declarat Asma Jahangir.

Potrivit raportului, "coloniile sunt menţinute şi dezvoltate printr-un sistem de separare totală a coloniştilor israelieni de populaţia locală". "Acest sistem de segregare este susţinut şi facilitat de un control militar şi de menţinerea unei securităţi stricte, în detrimentul drepturilor poporului palestinian", informează raportul. Juriştii au subliniat că încălcările "fac parte din politica Guvernului israelian".

Raportul menţionează competenţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) în cazul acestor încălcări de "dreptul internaţional". Christine Chanet a declarat că este prima dată când CPI este evocată într-un astfel de raport.

În timpul Războiului de Şase Zile din 1967, au fost create 250 de colonii, ocupate de 520.000 de persoane. Potrivit comunicatului, colonizarea de atunci a dus la "o anexare subtilă care împiedică crearea unui stat Palestinian viabil".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici