Explozie în apropiere de un hotel din oraşul pakistanez Rawalpindi - VIDEO

Cel puţin 34 de persoane au fost ucise luni într-un atentat sinucigaş cu motocicletă-capcană, comis în apropierea unui hotel de lux din Rawalpindi, oraş situat în vecinătatea capitalei Pakistanului, au anunţat surse din cadrul poliţiei.

55 afișări
Imaginea articolului Explozie în apropiere de un hotel din oraşul pakistanez Rawalpindi - VIDEO

Explozie în apropiere de un hotel din oraşul pakistanez Rawalpindi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Treizeci şi patru de persoane au murit în explozie şi alte 32 au fost rănite", a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă, Deeba Shehnaz.

Atacul a fost comis împotriva unui complex comercial, alcătuit dintr-un hotel de lux, o bancă şi magazine, la Rawalpindi, un oraş situat în apropierea capitalei Pakistanului.

"Un kamikaze cu motocicletă s-a aruncat în aer în apropiere de o coadă formată din persoane care aşteptau să îşi primească plata. Am găsit fragmente dintr-o vestă plină de explozivi şi din cadavrul atentatorului sinucigaş", a declarat un oficial din cadrul poliţiei, Aslam Tarin.

Accesul la zona exploziei a fost blocat de forţele de securitate.

Locul unde s-a produs explozia este acoperit de sânge şi de fragmente de cadavre, a constatat un jurnalist AFP. Încălţămintea plină de sânge, abandonată la scena atacului, printre care şi încălţăminte de femeie, dar şi prezenţa corpurilor mutilate, pe o rază de 50 de metri de la locul exploziei, sunt dovezi ale puterii deflagraţiei.

Explozia s-a produs lângă hotelul de patru stele Shalimar, care se află în propiere de cartierul general al forţelor armate pakistaneze, teatrul unui îndrăzneţ atac, urmat de o luare de ostatici care a durat aproximativ 24 de ore, de către un comando de zece luptători islamişti, luna trecută.

Acest atac s-a soldat cu 23 de morţi, între care trei ostatici, care au pus autorităţile într-o situaţie stânjenitoare, demonstrând deficienţe importante în securitate.

Situat la periferia Islamabadului, Rawalpindi este o metropolă care a fost atacată în numeroase rânduri.

Pakistanul este de peste doi ani teatrul unui val de atentate, soldate cu peste 2.400 de morţi, comise în special de kamikaze din cadrul Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP).

Aceste atacuri au determinat, luni, ONU sa isi retraga personalul strain din nord-vestul Pakistanului.

"Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a decretat trecerea la faza a IV-a (operaţiuni de urgenţă) în provincia de frontieră de Nord-Vest şi în zonele tribale, cu aplicare imediată", a anunţat ONU.

"Această hotărâre a fost luată din cauza situaţiei de securitate din regiune", a continuat el.

"Persoanele vizate vor fi imediat relocate", a adăugat o purtătoare de cuvânt a ONU în Pakistan, Ishrat Rizvi, care nu a fost, însă, în măsură să precizeze câte persoane sunt vizate.

"Nu avem un număr mare de străini în regiune", a precizat ea.

La 21 octombrie, Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU şi-a închis centrele de distribuţie pentru ajutoare alimentare ce deserveau peste două milioane de persoane în nord-vestul Pakistanului, din cauza ameninţărilor la adresa personalului său.

Cinci angajaţi ai PAM au fost ucişi în urma unui atentat sinucigaş, care viza sediul organizaţiei din Islamabad, la 5 octombrie.

În capitala Provinciei Frontiera de Nord-Vest, Peshawar, o maşină-capcană a explodat miercuri, provocând moartea sau dispariţia a 134 de persoane, cel de al doilea cel mai sângeros atentat din istoria ţării.

Zonele tribale pakistaneze au devenit, progresiv, în urma îndepărtării de la putere a talibanilor în Afganistan, la sfârşitul lui 2001, un sanctuar al-Qaida, un fief al talibanilor pakistanezi şi o bază de operaţiuni a aliaţilor lor, talibanii afgani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici