Explozie în apropierea unui avanpost militar american din nordul Siriei/ Pentagonul confirmă că forţele SUA s-au aflat sub focul artileriei turce

O explozie s-a produs vineri, în apropierea unui avanpost militar american din nordul Siriei, a declarat un oficial american, care a precizat că nu s-au înregistrat victime în rândul personalului militar american, relatează agenţia de ştiri Reuters.

3357 afișări
Imaginea articolului Explozie în apropierea unui avanpost militar american din nordul Siriei/ Pentagonul confirmă că forţele SUA s-au aflat sub focul artileriei turce

Explozie în apropierea unui avanpost militar american din nord-estul Siriei/ Pentagonul confirmă că forţele SUA s-au aflat sub focul artileriei turce

Oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a afirmat că sursa exploziei, care s-a produs în apropiere de localitate Kobane din Siria, este momentan neclară.

Deflagraţia s-a produs în contextul în care Turcia a lansat recent o ofensivă împotriva kurzilor din nord-estul Siriei, care au beneficat de sprijin american în cursul luptelor împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Oficiali de la Pentagon au subliniat că Turcia trebuie să evite orice acţiune care ar putea pune în pericol forţele americane din Siria, care înainte de ofensiva turcă se ridicaun la aproxiamativ 1000 de militari.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, a sugerat că trupele americane au dreptul la autoapărare în caz de necesitate.

"Toată lumea este pe deplin conştientă că suntem armata Statelor Unite. Ne menţinem dreptul la autoapărare", a declarat Milley, care a adăugat că autorităţile turce au fost informate cu exactitate în legătură cu locaţia trupelor americane.

Pentagonul confirmă că forţele americane s-au aflat sub focul artileriei turce

Pentagonul a confirmat vineri că trupele americane aflate în nordul Siriei "au intrat sub focul artileriei turce" şi a solicitat Ankarei să-şi sisteze toate operaţiunile care ar putea forţa forţele SUA să întreprindă "imediat acţiuni defensive", relatează postul CNN.

"Trupele americane din vecinătatea (localităţii siriene) Kobani au intrat sub foc de artilerie dinspre poziţiile turceşti, în jurul orei locale 21, pe data de 11 octombrie", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, care a precizat că "explozia s-a produs la câteva sute de metri de o locaţie din afara zonei Mecanismului de Securitate şi într-o zonă despre care turci cunoşteau că aici sunt prezente forţe americane".

Informaţiile prezentate de Pentagon contrazic versiunea comunicată de Ministerul Apărării din Turcia, care a negat că forţele sale ar fi tras asupra trupelor americane din Siria, în schimb, afirmând că artileria turcă a vizat militanţii kurzi aflaţi în apropiere.

Ankara a precizat că au fost luate "toate măsurile de precauţie înainte de deschiderea focului, pentru a preveni orice vătămare a bazei americane".

Cu toate acestea, forţele turce "au încetat focul la primirea informaţiilor din partea SUA", a au adăugat autorităţile militare din Turcia.

Oficialii americani au păreri împărţite dacă bombardamentul a fost efectuat în mod intenţionat pentru a forţa trupele americane să părăsească zona sau a fost cu adevărat o greşeală a armatei turce.

Militarii americani au părăsit avanpostul în urma bombardamentului. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici