Explozie puternică în centrul capitalei afgane

O explozie puternică a afectat marţi centrul Kabulului, declanşând sirenele ambasadei americane.

351 afișări
Imaginea articolului Explozie puternică în centrul capitalei afgane

Explozie puternică în centrul capitalei afgane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Explozia s-a produs la 08.00 (06.30 ora României), la o oră de vârf, pe drumul către aeroport şi în apropiere de intrarea în vastul complex fortificat al ambasadei americane, într-un cartier ce adăposteşte în principal Curtea Supremă, o bază militară şi alte ambasade.

"A fost un atentat sinucigaş cu maşină-capcană împotriva unui convoi al forţei NATO" (ISAF), a declarat pentru AFP Hashmat Stanikzai, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul, anunţând rănirea a 13 civili. 

"Cel puţin trei militari ai ISAF au fost ucişi în acest atac inamic", a anunţat la rândul său forţa NATO într-un comunicat, fără a preciza naţionalitatea lor.

La faţa locului, militari americani şi polonezi din cadrul ISAF ofereau primele îngrijiri camarazilor lor, a relatat un fotograf al AFP. 

Explozia puternică a declanşat sirenele ambasadei americane şi a distrus cel puţin un vehicul al convoiului. 

Civilii, dintre care mai mulţi par grav răniţi, primesc îngrijiri la faţa locului. "Unele victime civile au fost îngrijite la faţa locului, altele au fost duse la spital. Optsprezece vehicule (civile) au fost, de asemenea, avariate", a adăugat Stanikzai.

Această explozie are loc în timpul negocierilor între cei doi candidaţi rivali la prezidenţialele din iunie, care revendică amândoi victoria la acest scrutin cheie ce ar urma să îl desemneze pe succesorul lui Hamid Karzai.

Candidatul Abdullah Abdullah s-a declarat din nou învingător, luni, în faţa lui Ashraf Ghani, spulberând speranţele că un audit al buletinelor de vot va pune capăt impasului electoral. 

Blocajul persistent între cei doi candidaţi în legătură cu rezultatele celui de-al doilea tur alimentează temerile de violenţe politico-etnice într-o ţară încă fragilă şi ameninţată de o rebeliune a talibanilor la peste un deceniu de la intervenţia militară occidentală masivă.

Statele Unite aşteaptă un succesor oficial pentru Hamid Karzai pentru a semna un acord bilateral de securitate (BSA) menit să menţină o prezenţă militară americană după retragerea trupelor NATO, la sfârşitul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici