EXPLOZIE puternică la Kiev: Cel puţin 100 de poliţişti au fost răniţi. Explozia, produsă după un vot în Parlament - VIDEO

Cel puţin 100 de membri ai Gărzii Naţionale care protejau Parlamentul ucrainean au fost răniţi luni, dintre care zece grav, după ce parlamentarii au adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede o autonomie sporită pentru teritoriile separatiste proruse din est, relatează BBC News online.

2127 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIE puternică la Kiev: Cel puţin 100 de poliţişti au fost răniţi. Explozia, produsă după un vot în Parlament - VIDEO

Cel puţin zece poliţişti ucraineni răniţi în confruntări cu protestatari la Kiev (Foto: AFP / Arhiva Mediafax Foto)

Protestatari au aruncat cu petarde şi cocteiluri Molotov în direcţia poliţiştilor, iar o explozie a răsunat în faţa Parlamentului.

Parlamentarii tocmai adoptaseră în prima lectură, într-o sesiune agitată, un proiect ce acordă puteri sporite regiunilor Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul separatiştilor proruşi.

Un armistiţiu fragil este în vigoare în regiunea Donbas, în estul ţării.

Acordarea unei autonomii sporite zonelor aflate sub controlul rebelilor proruşi, în Donbas, este un element-cheie al acordurilor de la Minsk, semnate în februarie.

Confruntările au escaladat în timpul verii între armata ucraineană şi forţele rebele. Însă cele două părţi au fost de acord, săptămâna trecută, să pună capăt escaladării violenţelor pe 1 septembrie, ziua în care copii din estul ţării încep şcoala.

Deşi numărul încălcărilor armistiţiului pare că a scăzut în ultimele zile, un oficial de rang înalt din cadrul misiunii de monitorizare în Ucraina a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat că niciuna dintre părţi nu respectă armistiţiul.

"Încălcările au devenit norma", a declarat el pentru presa elveţiană.

- Explozie puternică

Imediat după ce cei 265 din totalul de 450 de parlamentari au adoptat, în prima lectură, proiectul cu privire la descentralizare, protestele din faţa Radei de Stat (Parlament) s-au intensificat.

O rachetă a fost lansată din rândul demonstranţilor, dintre care mulţi purtau bannere cu mesaje de susţinere faţă de Partidul Svoboda (Libertate, ultranaţionalişti).

O explozie puternică s-a auzit, iar un reporter AFP a transmis că a văzut mai multe persoane acoperite de sânge.

Unui poliţist i-a fost smuls piciorul de la genunchi, potrivit Interfax Ucraina.

Printre răniţi se aflau şi jurnalişti care acopereau evenimentul.

Aproximativ 7.000 de persoane au fost ucise de când a izbucnit conflictul în estul Ucrainei, în martie 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.

Proiectul de modificare a Constituţiei din Parlament prevede adoptarea unei legi speciale cu privire la guvernarea locală în zonele aflate sub controlul rebelilor.

Preşedintele Parlamentului Volodimir Groisman a subliniat că acest lucru nu înseamnă acordarea unui statut special regiunilor Doneţk şi Lugansk, pe care liderii insurgenţilor proruşi le-au declarat "republici populare".

Pentru ca preşedintele Petro Poroşenko să impună aceste reforme are nevoie de voturile a 300 dintre cei 450 de membri ai Radei, o provocare, recunoaşte şeful statului ucrainean.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici