Exporturile de petrol ale Iranului, la cel mai scăzut nivel al ultimelor patru luni

Exporturile de petrol ale Iranului au scăzut cu 7% în luna iulie, la cel mai mic nivel al ultimelor patru luni, pe fondul reducerii importurilor de către Coreea de Sud şi Europa, raportează S&P Global.

231 afișări
Imaginea articolului Exporturile de petrol ale Iranului, la cel mai scăzut nivel al ultimelor patru luni

Exporturile de petrol ale Iranului, la cel mai scăzut nivel al ultimelor patru luni

În total, în luna iulie, exporturile iraniene au fost de 2,32 milioane de barili pe zi, cu aproximativ 170.000 de barili pe zi mai puţin decât în luna anterioară. În luna iunie, exporturile au totalizat 2,49 milioane de barili/zi.

Această evoluţie a fost generată de o scădere, de la o lună la alta, a exporturilor către Europa, cu 20.318 barili/zi. Dacă în luna iunie Europa a importat 485.768 de barili/zi, în iulie cifra a fost de 465.450. Ţările care au importat mai puţin petrol iranian au fost Franţa (care a redus importurile până la zero), Spania şi Turcia, în timp ce Grecia şi Italia şi-au crescut uşor importurile.

Comparativ cu luna mai a acestui an, scăderea exporturilor către Europa este chiar mai mare, de peste 200.000 de barili/zi. În luna mai, Europa a importat între 600.000 şi 700.000 de barili de petrol iranian pe zi.

În ceea ce priveşte exporturile către Coreea de Sud, acestea au scăzut până la zero, de la cifra de 174.300 de barili/zi, cât fusese raportat în iunie.

În paralel însă, au crescut exporturile iraniene către China şi India. China a crescut importurile cu 77.352 de barili de petrol pe zi. Dacă în luna iunie importa 722.100 de barili/zi, în iulie cifra a ajuns la 799.452 de barili/zi. Iar exporturile către India din luna iulie au fost de 706.452 de barili pe zi, cu 40.000 de barili pe zi mai mult decât în luna iunie.

Au crescut exporturile şi către Japonia, cu 39.842 de barili/zi. Astfel, dacă în luna iunie Japonia importa 145.867 de barili/zi, în iulie cifra a ajuns la 185.709 de barili/zi.

După data de 5 noiembrie - data intrării în vigoare a celei de a doua tranşe a sancţiunilor americane impuse Iranului - S&P Global anticipează o scădere graduală a exporturilor iraniene de petrol. Estimările arată această scădere între 500.000 şi un milion de barili/zi.

Nu în ultimul rând, a fost raportată şi o scădere de producţie până la 3,72 milioane de barili/zi. Potrivit datelor pe 2017 oferite de British Petroleum, producţia medie zilnică a Iranului a fost de 4,9 milioane de barili/zi. Calculat la nivelul întregului an, scăderea de producţie este de aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici