Extrema dreaptă din Germania se mobilizează împotriva migranţilor, avertizează şeful spionajului

Şeful serviciilor interne germane de informaţii avertizează în legătură cu o radicalizare a grupărilor de extremă-dreapta, în contextul afluxului-record de imigranţi şi unor mitinguri şi confruntări în mai multe oraşe în acest weekend, relatează AFP în pagina electronică.

49195 afișări
Imaginea articolului Extrema dreaptă din Germania se mobilizează împotriva migranţilor, avertizează şeful spionajului

Extrema dreaptă din Germania se mobilizează împotriva migranţilor, avertizează şeful spionajului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce vedem în legătură cu criza refugiaţilor este o mobilizare în stradă a extremiştilor de dreapta, dar şi a unor extremiştri de stânga", care li se opun, a declarat Hans-Georg Maassen duminică pentru postul public de radio Deutschlandfunk.

El a adăugat că, în ultimii ani, serviciul pe care-l conduce a observat o "radicalizare" şi "o voinţă mai mare de a utiliza violenţa" în rândul tuturor grupărilor extremiste, inclusiv a celor de extremă dreapta, a celor antifasciste de extremă stânga şi a celor islamiste.

Maassen a făcut aceste declaraţii în contextul în care Germania aşteaptă până la un milion de migraţi anul acesta şi în urma unor proteste faţă de refugiaţi şi unor confruntări cu poliţia care au avut loc în mai multe localităţi în weekend, în principal în fostul Est comunist.

Peste 1.000 de persoane au demonstrat împotriva refugiaţilor în mai multe oraşe din landul Mecklenburg-Pomerania Occidentală (est) vineri, inclusiv la Stralsund, în zona de coastă, unde trei persoane au fost rănite în urma unor confruntări între contramanifestanţi.

În oraşul Leipzig (est), un miting şi marş al extremei drepte - "Ofensiva pentru Germania" -, organizat de către un activist local antiislam, la care au luat parte aproximativ 400 de persoane, a declanşat un amplu contramiting al extremei stângi, la care, potrivit poliţiei, au participat peste 1.000 de persoane.

În confruntările de stradă care au urmat, membri ai grupărilor rivale au aruncat cu pietre şi artificii unii în ceilalţi.

În oraşul Bremen (vest), persoane neidentificate au încercat să dea foc unui cort ridicat pentru a găzdui refugiaţi începând din octombrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici