Fabrică de bombe în locuinţa unui american de origine sârbă, în California - VIDEO

Autorităţile americane au descoperit două tipuri de explozivi fabricaţi într-o casă situată la periferia oraşului Escondido, în California, în care locuieşte un cetăţean american de origine sârbă, au declarat joi oficiali americani, citaţi de CNN.

40 afișări
Imaginea articolului Fabrică de bombe în locuinţa unui american de origine sârbă, în California - VIDEO

Fabrică de bombe în locuinţa unui american de origine sârbă, în California (Imagine: Captură video)

Locuinţa lui George Djura Jakubec, un consultant IT de origine sârbă, în prezent arestat, a fost descrisă de autorităţi ca o adevărată "fabrică de bombe".

Ei afirmă că în casă se află cea mai mare cantitate de explozivi, de ambele tipuri, descoperită vreodată în acelaşi loc, pe teritoriul Statelor Unite. Autorităţile din comitatul San Diego au confirmat miercuri că au găsit pentrită (PETN), o substanţă utilizată de fabricanţii de bombe ai reţelei al-Qaida.

În plus, ei au găsit în casă, într-o sticlă, o cantitate mai mare de hexametilen triperoxid diamină (HMTD). Dar cele două tipuri de explozivi artizanali nu au fost scoşi imediat din casă, pentru că sunt prea volatili, a declarat adjunctul şerifului, Ed Prendergast.

Autorităţile au recuperat, deja, între 3,6 şi patru kilograme de HMTD, o pudră explozivă, utilizată de atacatorii sinucigaşi cu bombă, potrivit autorităţilor. La percheziţia casei au fost descoperite obiecte care "sugerează jafuri armate", a mai precizat Prendergast, într-un comunicat.

În afară de fabricarea de bombe, Jakubec, în vârstă de 54 de ani, este acuzat de două jafuri bancare. El ar putea fi eliberat în schimbul unei cauţiuni în valoare de cinci milioane de dolari, pentru că atunci când a fost arestat, săptămâna trecută, se afla în perioada de eliberare condiţionată, în urma unei condamnări pentru jaf, în 2009.

Autorităţile investighează care erau intenţiile lui Jakubec. El este un sârb care a obţinut cetăţenia americană şi locuia împreună cu soţia sa.

Autorităţile au mai descoperit, miercuri, mai multe detonatoare, după cele descoperite săptămâna trecută, dar acestea nu au fost scoase din locuinţă, potrivit unor oficiali. Însă, o echipă de intervenţie din San Diego a îndepărtat substanţe chimice dintr-o magazie de pe proprietate, au precizat sursele citate. Între aceste substanţe se aflau patru litri de acid clorhidric, un litru de acid nitric, 94,6 litri de acid sulfuric şi 22,6 kilograme de HMDT.

O echipă de genişti şi poliţia federală (FBI) au suspendat căutările în casă până miercuri, în timp ce autorităţile studiază cum să procedeze în casă fără să provoace o explozie, a declarat Prendergast. Departamentul şerifului a stabilit un perimetru de securitate în jurul acestei case şi a interzis circulaţia pe stradă, cu excepţia rezidenţilor, a adăugat el. Primii explozivi au fost descoperiţi joia trecută, când un grădinar a fost rănit după ce a detonat involuntar pudră HMTD în grădină, a precizat Prendergast.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici