Familia lui Muammar Kadhafi cere să-i fie predate cadavrul fostului lider şi al fiului său Muatassim

Familia lui Muammar Kadhafi a cerut vineri să îi fie predate cadavrul fostului lider libian şi al fiului său Muatassim, ucişi după ce au fost capturaţi în viaţă de combatanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), şi a făcut apel la o anchetă privind circumstanţele morţii lor, relatează AFP.

411 afișări
Imaginea articolului Familia lui Muammar Kadhafi cere să-i fie predate cadavrul fostului lider şi al fiului său Muatassim

Familia lui Muammar Kadhafi cere să-i fie predate cadavrul fostului lider şi al fiului său Muatassim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat difuzat de postul de televiziune Arrai, apropiat fostului regim libian, văduva fostului lider a cerut "ONU şi organizaţiilor internaţionale, în numele familiei combatantului martir Muammar Kadhafi, să constrângă CNT să predea cadavrele martirilor triburilor lor, pentru a le înmormânta conform riturilor islamice".

Familia a făcut de asemenea apel la "o anchetă privind circumstanţele morţii liderului libian, fiului său şi camarazilor lor", potrivit televiziunii cu sediul în Siria. "Conform imaginilor difuzate de televiziuni, se pare că martirii au fost executaţi de agenţii NATO", a adăugat ea.

Fostul lider libian, în vârstă de 69 de ani, căutat de la preluarea controlului asupra oraşului Tripoli de către rebeli, în august, a fost capturat în viaţă, joi, la Sirt, la 360 de kilometri est de Tripoli, în apropiere de satul său natal, şi a fost ucis în circumstanţe încă neclare. Nu este clar dacă a fost executat sau dacă a fost ucis în schimburi de tiruri.

Fiul său Muatassim a fost de asemenea capturat în viaţă şi apoi a murit, potrivit imaginilor prezentate de televiziuni.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a solicitat, de asemenea, la Geneva, demararea unei anchete asupra circumstanţelor morţii lui Muamma Kadhafi, în timp ce Amnesty International a evocat o posibilă crimă de război.

Potrivit unor surse din Consiliul militar din Misrata, unde se află cadavrul acestuia în prezent, Muammar Kadhafi va fi înmormântat într-un loc secret pentru a evita orice pelerinaj la mormântul său pe viitor.

"Sunt mândră de curajul în luptă al soţului şi fiilor mei, care au făcut faţă unei agresiuni din partea a 40 de ţări şi agenţilor lor timp de şase luni, care îşi vor găsi locul între martiri", a adăugat Safia Kadhafi.

Safia şi trei copii ai lui Muammar Kadhafi, Aisha, Hannibal şi Mohamed, s-au refugiat în Algeria, în august. Un alt fiu al lor, Saadi, s-a refugiat în Niger, în septembrie.

Alţi trei fii ai lui Muammar Kadhafi au murit, de când a început conflictul, în februarie. Muatassin a fost ucis joi în regiunea Sirt, Seif al-Arab a fost ucis în aprilie, într-un raid NATO, iar Khamis a murit în timpul confruntărilor, în august.

Doar situaţia lui Seif al-Islam, în vârstă de 39 de ani, prezentat ca potenţial succesor al tatălui său, rămâne necunoscută. De joi seara, o serie de surse au anunţat moartea, arestarea sau fuga acestuia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici