Familia ostaticului ucis într-un raid al SUA în Pakistan plătise răscumpărare pentru eliberarea lui

Familia lui Warren Weinstein, luat ostatic de reţeaua Al-Qaida în 2011 şi ucis într-un raid american, a plătit o răscumpărare răpitorilor săi în 2012, a declarat o sursă pakistaneză care a menţinut permanent contactul cu aceştia, relatează CNN.

157 afișări
Imaginea articolului Familia ostaticului ucis într-un raid al SUA în Pakistan plătise răscumpărare pentru eliberarea lui

Familia ostaticului ucis într-un raid al SUA în Pakistan plătise răscumpărare pentru eliberarea lui (Imagine: Shutterstock)

Răscumpărarea nu a condus la eliberarea americanului, care a fost ucis într-un raid antiterorism în ianuarie. După transferul banilor în 2012, răpitorii, care nu s-au referit niciodată la ei înşişi ca la "Al-Qaida", ci s-au autodefinit drept "afgani", au început să ceară eliberarea unor prizonieri în schimbul lui Weinstein, cel mai cunoscut dintre ei fiind pakistaneza Aafia Siddiqui, a declarat sursa citată. Aceasta ispăşeşte o sentinţă de 86 de ani de închisoare în Statele Unite.

Militanţii au cerut, de asemenea, eliberarea unor militanţi locali originari din provincia pakistaneză Waziristan, de la graniţa cu Afganistanul, a anunţat sursa citată. Bărbaţii vorbeau dialectul pashtun cu accentul tipic al regiunii de la frontieră.

Ei erau profesionişti în ceea ce făceau, a declarat sursa citată, care a remarcat o schimbare după plata banilor. Persoanele cu care vorbise iniţial au dispărut şi la telefon a auzit nişte voci noi.

Răpitorii afgani ai lui Weinstein i-au spus sursei că, după ce Statul Islamic l-a decapitat pe americanul James Foley, "irakienii" îl cer pe american şi că au pregătit "costumul portocaliu" pentru el - o referire la uniformele portocalii pe care victimele le-au purtat în timpul execuţiilor SI.

Când talibanii l-au eliberat pe sergentul american Bowe Bergdahl, un militant s-a lăudat la telefon că el a fost unul dintre cei care l-au răpit pe Bergdahl. Ei au spus, la un moment dat, că dacă îl vor ucide pe Weinstein, vor anunţa acest lucru pentru că este ceva ce trebuie sărbătorit public.

Ultima discuţie pe care sursa a avut-o cu răpitorii a fost la începutul lui aprilie, când aceştia i-au spus că Weinstein este în viaţă, dar au refuzat să ofere vreo dovadă a acestui fapt.

După aceea, telefoanele s-au oprit, iar sursa a declarat că nu a avut niciodată numărul de telefon al militanţilor, el fiind cel sunat de fiecare dată. Sursa a refuzat să precizeze suma de bani plătită răpitorilor, lăsând această dezvăluire pe seama familiei lui Weinstein.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici