FBI, acuzat de spionarea anumitor comunităţi religioase

FBI a spionat grupuri religioase, în special musulmane, şi a compilat date asupra membrilor acestor grupuri, în cadrul unor întâlniri destinate, în principiu, ameliorării relaţiilor intercomunitare, a acuzat joi ACLU, o influentă asociaţie americană de apărare a drepturilor civile.

249 afișări
Imaginea articolului FBI, acuzat de spionarea anumitor comunităţi religioase

FBI, acuzat de spionarea anumitor comunităţi religioase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia federală (FBI) şi-a depăşit atribuţiile şi a trădat încrederea acestor grupuri, care au acceptat aceste întâlniri, afirmă American Civil Liberties Union (ACLU, Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile) într-un raport bazat pe documente obţinute în cadrul legii privind accesul liber la informaţii.

"FBI a utilizat în mod ilegal programele sale de contact cu comunităţi (religioase) pentru a colecta în secret şi a stoca informaţii (...) în scopuri informative", precizează organizaţia nonguvernamentală (ONG).

Poliţia federală a respins, întrebată în acest sens de AFP, acuzaţiile, afirmând că informaţiile culese nu sunt utilizate în scopuri operaţionale.

ACLU menţionează în raportul său note redactate de agenţi FBI care au asistat la ceremonii de ramadan, la San Francisco, în cadrul unuia dintre aceste programe organizate împreună cu o moschee, în 2007 şi 2008. Agenţii au notat numele participanţilor şi declaraţiile lor. În 2008, ei au notat inclusiv cum să contacteze aceste persoane, opiniile lor şi organizaţiile din care fac parte.

În 2009, continuă ACLU, filiala FBI din San Jose (California) a relevat, de asemenea, opinii şi parcursul a trei lideri şi membri ai comunităţii, în cursul unei întâlniri organizată de comunitatea asiriană (creştini din Orientul Mijlociu).

Iar în 2007, într-o întâlnire cu 50 de persoane reprezentând 27 de organizaţii, organizată într-o moschee din San Jose, poliţia federală a notat numele fiecărei persoane şi organizaţie din care face parte şi a analizat datele demografice culese.

"Încrederea pe care aceste programe încearcă să o creeze este subminată atunci când FBI le utilizează cu scopul de a culege informaţii despre comunităţi religioase şi organizaţii cu care se întâlnesc agenţii săi", a denunţat Michael German, un fost agent FBI care lucrează pentru ACLU.

"Poliţia federală ar trebui să fie onestă asupra informaţiilor culese în cursul acestor întâlniri şi să nu le stocheze pe cele care nu au fost colectate cu respectarea regulilor", a adăugat el.

Într-un comunicat în care respinge aceste acuzaţii, FBI a precizat că "politica în vigoare cere să fie menţinută o separare între aceste întâlniri şi activităţile operaţionale, existând mai multe dispoziţii care asigură că lucrurile aşa stau".

ACLU a depus, anterior, o plângere în California, afirmând că FBI a plătit un informator însărcinat cu spionarea moscheilor din acest stat.

Potrivit unor informaţii de presă, poliţia din New York ar fi efectuat, de asemenea, operaţiuni în domeniul informaţiilor în moschei, interceptând predici şi declaraţii ale credincioşilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici