FBI analizează configuraţia securităţii e-mailului privat al lui Hillary Clinton

Poliţia federală americană a început să analizeze configuraţia securităţii e-mailului privat al candidatei democrate Hillary Clinton la preşedinţie, după ce FBI a contactat săptămâna trecută o firmă IT din Denver în acest sens, potrivit unor surse oficiale citate de WP, relatează Reuters online.

196 afișări
Imaginea articolului FBI analizează configuraţia securităţii e-mailului privat al lui Hillary Clinton

FBI analizează configuraţia securităţii e-mailului privat al lui Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FBI l-a contactat săptămâna trecută şi avocatul lui Clinton David Kendall, căruia i-a adresat întrebări despre securitatea unui dispozitiv de stocare a informaţiei în format electronic aflat în posesia sa, care conţine copii ale e-mailurilor de serviciu pe care candidata democrată le-a trimis în timp ce era secretar de Stat, scria Washington Post (WP) în ediţia de marţi.

Faptul că Hillary Clinton şi-a utilizat contul privat de e-mail - conectat la un server din locuinţa sa de la New York - în perioada în care a fost şefa diplomaţiei americane a fost dezvăluit în martie şi i-a adus un val de critici dure din partea oponenţilor politici, în special republicani, care au acuzat-o pe candidata democrată la preşedinţie că a ocolit astfel legislaţia în domeniul transparenţei şi arhivării.

"Guvernul caută să obţină o asigurare cu privire la stocarea acestor materiale. Coooperăm în mod activ", a declarat Kendall, citat într-un comunicat.

Cel puţin patru e-mailuri din contul folosit de Clinton când era secretar de Stat conţin informaţii clasificate, potrivit unui organism guvernamental de supraveghere. Clinton a declarat că nu a trimis sau primit nicio informaţie secretă în timp ce folosea acest cont.

Un avocat al companiei din Denver - Platte River Networks - a refuzat să comenteze, la fel ca numeroşi oficiali din cadrul Departamentului Justiţiei, potrivit ziarului.

Reuters nu a fost în măsură, imediat, să contacteze vreun reprezentant al firmei.

În această fază, ancheta FBI este preliminară şi se concentrează asupra asigurării unei manipulări adecvate a materialului clasificat, precizează sursa citată.

Un purtător de cuvânt al campaniei lui Clinton, Nick Merrill, a refuzat să comenteze în legătură cu acţiunile FBI.

Serverul instalat în locuinţa lui Clinton din Chappaqua, la New York - în timp ce ea se pregătea să preia funcţia de secretar de Stat - a fost folosit iniţial în prima ei campanie în vederrea alegerilor prezidenţiale, în 2008, dezvăluie Washington Post, citând două persoane la curent cu instalarea dispozitivului. Un membru al personalului ei de campanie, al cărui nume apare pe ştatul de plată al comitetului ei de acţiune politică (PAC) i-a instalat serverul acasă.

Responsabilitatea instalării şi mentenanţei serverului, pe care au fost stocate e-mailuri personale, a trecut printr-un număr de mâini, de la membri ai staffului lui Clinton - cu o formare limitată în domeniul securităţii IT - şi până la firma Platte River, potrivit ziarului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici