Federica Mogherini: Convocarea unei Adunări Constituante în Venezuela riscă să agraveze conflictul

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat miercuri că situaţia conflictuală din Venezuela poate fi agravată de convocarea unei Adunări Constituante, considerată un risc pentru procesul constituţional, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

289 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini: Convocarea unei Adunări Constituante în Venezuela riscă să agraveze conflictul

Federica Mogherini: Convocarea unei Adunări Constituante în Venezuela riscă să agraveze conflictul

Adunarea Constituantă din Venezuela, ai cărei 545 de membri ar urma să fie aleşi la 30 iulie, vizează oficial să aducă pacea şi stabilitatea economică în ţară. Opoziţia consideră că este o metodă de ocolire a Adunării Naţionale, unde deţine majoritatea din 2016.

"UE se aşteaptă ca autorităţile din Venezuela să respecte Constituţia şi statul de drept şi să se asigure că sunt garantate drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul de a demonstra paşnic. Respectarea Adunării Naţionale în calitatea de organ legislativ legitim şi independenţa procurorului general, care ar trebui să fie în măsură să acţioneze neîngrădit, fără teamă de intimidare sau ameninţare, sunt esenţiale pentru a menţine încrederea cetăţenilor în stat şi în sistemul judiciar. Convocarea unei Adunări Constituante este contestată în interiorul societăţii venezuelene şi, prin urmare, riscă să polarizeze în continuare ţara şi să sporească riscul de confruntare", a spus Mogherini.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului. Această situaţie, precum şi hotărârea Curţii Supreme de extindere a autorităţii preşedintelui şi de limitare a competenţelor Parlamentului de opoziţie, au condus la ample proteste antiguvernamentale, soldate cu decesul a aproximativ 90 de persoane şi rănirea altor 1.500.

"Escaladarea tensiunii politice şi a violenţelor din Venezuela s-a soldat deja cu pierderea unui număr prea mare de vieţi omeneşti şi a cauzat numeroase vătămări în cadrul demonstraţiilor aproape zilnice. Este timpul să se pună capăt violenţelor. Numeroasele rapoarte privind încălcările drepturilor omului, utilizarea excesivă a forţei, detenţiile în masă şi judecarea civililor de către instanţele militare reprezintă motive de îngrijorare", a mai spus Mogherini.

Uniunea Europeană a reafirmat disponibilitatea de a coopera cu autorităţile venezuelene şi a precizat patru condiţii esenţiale pentru un acord: "respectarea separării puterilor, eliberarea adversarilor politici aflaţi în detenţie, cooperarea externă pentru a răspunde celor mai urgente nevoi ale populaţiei, un calendar clar pentru alegerile care urmează să se desfăşoare în temeiul Constituţiei, astfel încât poporul din Venezuela să îşi poată exprima voinţa prin vot liber, direct şi universal".

De cealaltă parte, regimul preşedintelui Nicolas Maduro susţine că "acţiunile întreprinse de Puterea Electorală în cadrul constituţional au scopul de a asigura dreptul la vot şi de a evita violenţa şi ameninţările la adresa procesului constituţional, care urmăreşte, în termeni democratici, aprofundarea nivelurilor de protagonism şi participare cetăţenească".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici