Federica Mogherini: Uniunea Europeană va continua discuţiile cu Turcia

Discuţiile privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană vor continua, a anunţat luni şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, care a subliniat rolul Ankarei ca partener în regiune şi s-a delimitat de declaraţiile Angelei Merkel şi ale lui Martin Schulz, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

1075 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini: Uniunea Europeană va continua discuţiile cu Turcia

Federica Mogherini: Uniunea Europeană va continua discuţiile cu Turcia

"Continuăm să discutăm cu Turcia. Turcia rămâne un partener în regiune în multe domenii şi este încă o ţară candidată. Este vorba despre discuţiile interne pe care le vom avea şi, mai ales, despre discuţiile pe care le vom avea împreună cu Turcia, pentru a defini viitorul relaţiilor noastre", a spus Mogherini, care a participat la Forumul Strategic de la Bled (Slovenia).

Mogherini a subliniat importanţa faptului că la forumul din Slovenia au participat importante contacte cu UE de la Ankara, inclusiv ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

"Nu suntem întotdeauna de acord cu totul. Există câteva probleme ... care ne diferenţiază foarte mult poziţiile, dar discuţiile continuă. Turcia şi UE sunt parteneri şi colaborează în multe domenii, care sunt fundamentale din punct de vedere strategic atât pentru noi, cât şi pentru ei, de la combaterea terorismului, până la problema Ciprului şi situaţia din Siria", a mai spus şefa diplomaţiei europene.

Liderul Partidului Social Democrat din Germania, Martin Schulz, a declarat duminică, în cadrul unei dezbateri televizate alături de cancelarul Angela Merkel, că va face toate demersurile pentru a anula negocierile de aderare a Turciei la UE dacă va câştiga alegerile naţionale. De cealaltă parte, Merkel, liderul formaţiunii Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a replicat că anularea negocierilor nu este o decizie pe care Germania ar putea să o ia în mod unilateral, dar că o va discuta cu omologii europeni, subliniind că nu a mizat pe succesul negocierilor cu Ankara.

"Pe viitor, aş sugera să privim dincolo de ceea ce se spune în campaniile electorale atât în Turcia, cât şi în Uniunea Europeană. Şi aştept cu nerăbdare să ne aşezăm împreună la masa discuţiilor şi să vedem care este viitorul relaţiilor noastre. Am putea avea o discuţie în cadrul Uniunii Europene, iar ei ar putea avea o discuţie internă în Turcia, cu privire la schimbarea situaţiei. Dar deocamdată nu este cazul. Şi uneori tindem să uităm că Turcia este un jucător-cheie într-o regiune care este extrem de importantă pentru noi: Orientul Mijlociu, Marea Mediterană", a menţionat Federica Mogherini.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici