Fidel Castro acuză Statele Unite că au ocupat Haiti

Liderul cubanez Fidel Castro a denunţat duminică prezenţa a mii de militari americani în Haiti şi a deplâns tăcerea ONU faţă de "ocupaţia" americană, care complică situaţia din ţara devastată de cutremurul din 12 ianuarie.

8 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro acuză Statele Unite că au ocupat Haiti

Fidel Castro acuză Statele Unite că au ocupat Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În mijlocul tragediei haitiene, fără să ştie nimeni cum sau de ce, mii de soldaţi din unităţile de puşcaşi marini ai Statelor Unite, trupe aeropurtate din Divizia 82 şi alte forţe militare au ocupat teritoriul haitian", scrie fostul preşedinte cubanez într-o notă publicată pe site-ul oficial Cubadebate.cu.

"Mai rău, nici Organizaţia Naţiunilor Unite, nici Guvernul Statelor Unite nu au oferit opiniei publice mondiale vreo explicaţie cu privire la aceste mişcări de trupe", adaugă el.

Staţionarea în Haiti a contingentului american - care va ajunge la 20.000 de militari până la începutul săptămânii viitoare - a fost denunţată deja de Bolivia şi Venezuela.

"Mai multe ţări au anunţat trimiterea de efective militare suplimentare şi de echipamente militare. Astfel de lucruri nu fac, după părerea mea, decât să complice şi să facă şi mai haotică o cooperare internaţională care este deja foarte complicată", a afirmat Fidel Castro.

"Acest subiect trebuie discutat serios şi trebuie acordat ONU rolul de conducere care îi revine în acest subiect delicat", a adăugat el.

Fidel Castro a salutat "comportamentul etic" al Cubei, care "trimite medicamente, nu militari" şi care a permis avioanelor americane să folosească spaţiul său aerian pentru misiunile în Haiti.

Cuba, care este supusă din 1962 unui embargou american, nu mai are de aproape 50 de ani relaţii diplomatice oficiale cu SUA.

Conform ultimelor bilanţuri, cutremurul din 12 ianuarie din Haiti s-a soldat cu moartea a peste 112.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici