Fidel Castro l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru victoria sa "strălucitoare" la referendum

Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru "victoria politică strălucitoare" la referendumul de duminică din Grecia, a anunţat luni Cabinetul premierului grec, relatează Ouest France în pagina electronică.

1815 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru victoria sa "strălucitoare" la referendum

Fidel Castro l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru victoria sa "strălucitoare" la referendum (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fidel Castro, în vârstă de 88 de ani, a anunţat, într-o scrisoare transmisă presei, că "a urmărit îndeaproape această victorie" pe postul de televiziune venezuelean Tele Sur.

El a subliniat că Grecia este o ţară "familiară" Cubei, îndeosebi datorită "artei şi ştiinţei politice".

"Ţara voastră, scrie el, suscită admiraţia popoarelor latino-americane şi din Caraibi" în manieră de "a-şi apăra identitatea şi cultura faţă de agresiunile din exterior".

La final, el i-a urat "scumpului coleg Alexis Tsipras" să aibă parte de "cel mai mare succes".

Mai mulţi lideri sud-americani au salutat luni victoria lui Alexis Tsipras la referendumul de duminică, între care preşedintele cubanez Raul Castro, şefa statului argentinian Cristina Kirchner şi omologul lor bolivian Evo Morales.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţându-se în favoarea acestora.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici