FILMUL evenimentelor în cazul prăbuşirii avionului Air Algérie în Mali

Avionul care efectua zborul AH5017 al companiei Air Algérie, dat dispărut joi, a fost găsit "dezintegrat" în Mali, iar niciuna dintre cele 118 persoane de la bord nu a supravieţuit prăbuşirii, relatează AFP care prezintă filmul evenimentelor.

390 afișări
Imaginea articolului FILMUL evenimentelor în cazul prăbuşirii avionului Air Algérie în Mali

FILMUL evenimentelor în cazul prăbuşirii avionului Air Algérie în Mali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

JOI 24 IULIE:

- 1.05 ora locală şi GMT (4.05, ora României): Avionul de tip McDonnell Douglas 83, închiriat de la compania spaniolă Swiftair, decolează de la Ouagadougou cu destinaţia Alger.

- 1.48 GMT: Echipajul spaniol semnalează că schimbă direcţia, din cauza condiţiilor meteorologice deosebit de dificile.

- 1.55 GMT: Ultimele contacte cu serviciile de navigaţie aeriană, în timp ce avionul survolează partea de nord a Mali.

- Dimineaţa, premierul algerian Abdelmalek Sellal declară că "avionul a dispărut la Gao, la aproximativ 500 de kilometri de frontiera algeriană" şi anunţă că există "victime".

- Algeria, Burkina Faso, Mali şi Nigerul participă la căutări, într-o zonă vastă, în regiunea oraşului Gao. Avioane franceze de tip Mirage 2000, cu baza la N'Djamena şi Niamey, participă de asemenea la operaţiuni.

- 15.00 GMT: Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius anunţă că avionul probabil "s-a prăbuşit" în regiunea Gao.

- O anchetă judiciară este deschisă în Franţa, pentru "omucideri involuntare".

- 16.00 GMT: Căutările se concentrează asupra regiunii Gossi, la sud-vest de Gao.

- 16.45 GMT: Preşedintele francez François Hollande anunţă că-şi amână sine die deplasarea în regiunea Oceanului Indian. "Totul sugerează că avionul s-a prăbuşit", "am decis să mobilizez toate mijloacele" pentru a-l găsi, declară el la finalul unei reuniuni de criză.

- Laurent Fabius afirmă că nu "trebuie să fie exclusă vreo ipoteză". "Singurul lucru pe care-l ştim în mod sigur este alerta meteo", a declarat el.

- Către ora 19.00 GMT: În urma unor informaţii contradictorii despre locul unde s-a prăbuşit avionul, Burkina Faso anunţă că "epava a fost localizată (...) la aproximativ 50 de kilometri nord de frontiera Burkina Faso", în zona Gossi din Mali. Cu puţin înainte, un martor a declarat că a văzut "căzând" avionul în această regiune.

- Către ora 22.00 GMT: Un avion fără pilot francez de observaţie, de tip Reaper, cu baza la Niamey, survolează zona unde se află epava. Două elicoptere aparţinând forţelor franceze decolează de la GAO, în vederea confirmării localizării.

- 23.45 GMT: Militari francezi se îndreaptă, la bordul unor elicoptere, către locul respectiv şi identifică "în mod oficial avionul".

VINERI 25 IULIE:

- Către ora 1.00 GMT (4.00, ora României): Preşedinţia franceză confirmă într-un comunicat că epava a fost localizată în regiunea Gossi şi că avionul este "dezintegrat".

- În noaptea de joi spre vineri, secretarul de stat pentru francezii din străinătate Fleur Pellerin soseşte la Ouagadougou.

- 5.30 GMT: Dispozitivul francez de la sol este complet odată cu sosirea, cu elicopterul, a unei noi echipe din care face parte un medic.

- În zori, un detaşament terestru alcătuit din aproximativ 120 de militari francezi, îmbarcat în aproximativ 30 de vehicule, însoţit de aproximativ 60 de militari din Mali şi aproximativ 40 de olandezi, ajunge la faţa locului, pentru a securiza zona.

- Condiţiile meteorologice nefavorabile constituie "ipoteza cea mai probabilă" a prăbuşirii, afirmă ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, cu puţin timp înainte de o nouă reuniune de criză, la sediul preşedinţiei, la ora 7.00 GMT (10.00, ora României).

- Secretarul de stat pentru Transporturi Frédéric Cuvillier declară că Parisul îndepărtează "de la început posibilitatea unui tir de la sol".

- 8.45 GMT: Hollande anunţă că nu există "niciun supravieţuitor" şi că o cutie neagră a avionului a fost găsită. El spune că fragmente din avion sunt concentrate într-un spaţiu limitat. Confirmând numărul de 51 de pasageri francezi aflaţi la bord, preşedinţia precizează că avionul transporta de fapt 112 persoane - ci nu 110 - şi şase membri ai echipajului.

- 13.00 GMT: Laurent Fabius revizuieşte bilanţul accidentului, anunţând că este vorba despre 54 de victime franceze şi nu de 51. Zece persoane din aceeaşi familie, originară din estul Franţei, au murit la prăbuşirea avionului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici