Financial Times: Acordul ţărilor UE în domeniul apărării, o "victorie" a Germaniei / Rămâne de evaluat eficienţa proiectului

Acordul a 23 de state membre ale Uniunii Europene în sensul intensificării cooperării în domeniul apărării reprezintă o victorie pentru Germania, fiind salutat de Comisia Europeană, în contextul riscurilor reprezentate de Rusia, comentează Financial Times, subliniind că va trebui evaluată eficienţa proiectului.

2428 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Acordul ţărilor UE în domeniul apărării, o "victorie" a Germaniei / Rămâne de evaluat eficienţa proiectului

Financial Times: Acordul ţărilor UE în domeniul apărării, o "victorie" a Germaniei / Rămâne de evaluat eficienţa proiectului

Douăzeci şi trei dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au lansat luni un efort în sensul intensificării acţiunilor de consolidare a apărării comune. Comisia Europeană a salutat acordul, catalogându-l drept o "trezire", pe fondul urgenţei de a răspunde la presiuni precum activităţile militare ruse şi depăşirea constrângerilor bugetare.

Acordul pe tema Cooperării Structurate Permanente (PESCO), semnat de 23 de ţări UE în cursul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles, ar putea include proiecte de genul fabricării în comun a unor noi tipuri de tancuri sau lansării unor operaţiuni militare multinaţionale.

"Amploarea proiectului constituie o victorie pentru Germania, care a pledat pentru o implicare de cel mai înalt nivel în ceea ce este considerată drept o iniţiativă crucială. Apar însă semne de întrebare privind modul în care se va putea derula proiectul şi cât de eficient va fi", comentează editorialistul Michael Peel, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Statele UE susţin un nou acord în domeniul apărării comune / Toate ţările UE, cu excepţia a cinci, se alătură planului de relansare a eforturilor în sensul creării unor capabilităţi militare comune".

"Berlinul şi Parisul au coordonat eforturile pentru lansarea Cooperării Structurate Permanente (PESCO), iniţiativă susţinută şi de Italia, Spania, precum şi de ţările est-europene, membre noi ale UE. Cele cinci ţări care au preferat să rămână în afara iniţiativei sunt Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Malta şi Danemarca, aceasta din urmă având o clauză prin care nu participă la politicile UE în domeniul apărării", explică FT.

Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a catalogat PESCO drept "un pas mic pentru Bruxelles, dar un pas uriaş pentru Europa". Anterior, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a observat că PESCO este "o frumuseţe adormită" în cadrul Tratatului Lisabona (semnat de ţările UE în anul 2007), o recunoaştere tacită privind stadiul incipient al eforturilor paneuropene în domeniul apărării.

Cei mai mulţi analişti sunt rezervaţi în evaluările privind eficienţa PESCO. Tomas Valasek, directorul filialei europene a Institutului Carnegie, consideră că proiectul PESCO va conduce la reducerea costurilor de producţie pentru echipamentele militare europene, stabilind şi angajamente privind cuantumul bugetelor apărării. Însă PESCO riscă să fie eclipsat de iniţiative separate organizate în cadrul NATO ori în mod individual de state membre UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici