Financial Times: Noua abordare a Marii Britanii în negocierile Brexit este privită cu scepticism de UE

Guvernul Theresa May a adoptat o nouă abordare în negocierile cu Bruxellesul pe tema Brexit, propunând crearea unei zone de liber-schimb, dar, potrivit diplomaţilor europeni, noul plan al Marii Britanii probabil nu va fi acceptat de Uniunea Europeană, scrie Financial Times.

4438 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Noua abordare a Marii Britanii în negocierile Brexit este privită cu scepticism de UE

Financial Times: Noua abordare a Marii Britanii în negocierile Brexit este privită cu scepticism de UE

"Premierul Theresa May a reuşit să adopte o poziţie consolidată a Cabinetului său în sensul unei noi viziuni asupra unui Brexit flexibil. Comunicatul de trei pagini emis de Guvernul de la Londra după reuniunea-maraton desfăşurată vineri în reşedinţa de vară a premierului din zona Chequers constituie una dintre cele mai semnificative schimbări în materie de politici economice de la referendumul din 2016 prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Dar viziunea Theresei May rămâne incompletă, iar comunicatul este presărat cu ambiguităţi pe care va fi nevoită să le confrunte în contextul în care vrea să obţină câştiguri în relaţia cu Bruxellesul fără a pierde susţinerea Partidului Conservator ori a Parlamentului", comentează Financial Times.

Marea Britanie speră să obţină un acord post-Brexit de genul celui pe care îl are Norvegia. Guvernul de la Londra vrea o "zonă de liber-schimb pentru produse" la care să participe Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin armonizarea continuă a reglementărilor europene în privinţa mărfurilor". Ca o concesie, Londra ar urma să accepte ca instanţele judiciare britanice să acorde "importanţa necesară" deciziilor comunitare în cazurile care au legătură cu reglementările europene. Cu alte cuvinte, deşi Marea Britanie va avea jurisdicţie separată după Brexit, Curtea Europeană de Justiţie va avea ultimul cuvânt în interpretarea reglementărilor bilaterale.

Însă multe politici bilaterale rămân ambigue sau nu sunt abordate deloc, notează FT. Spre exemplu, Marea Britanie vrea în relaţia cu UE "un aranjament pentru facilităţi vamale", care să permită decizii britanice în privinţa taxelor vamale şi politici comerciale independente. Londra vrea să continue ca şi cum ar rămâne în spaţiul teritorial UE. Un oficial european a catalogat propunerea privind acest model hibrid drept "absurditatea secolului".

Poziţia Marii Britanii a stârnit suspiciuni la Bruxelles şi pentru că, de fapt, sectorul produselor ar fi detaşat de cel al serviciilor. În plus, atitudinea Marii Britanii fragmentează cele patru libertăţi existente pe piaţa unică - circulaţia persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului. Întrebat despre această abordare, un diplomat UE implicat în negocierile pe tema Brexit a declarat: "În niciun caz".

Un domeniu foarte sensibil rămas în balanţă este imigraţia. Cabinetul Theresa May vrea oprirea circulaţiei libere, dar ar oferi "un cadru de mobilitate" pentru turişti, studenţi şi angajaţi.

Chiar dacă a evoluat, poziţia Marii Britanii privind viitoarele relaţii cu UE intră în contradicţie cu principiile stabilite de liderii europeni în negocierile pe tema Brexit. "În mod esenţial, liderii UE au cerut «indivizibilitatea» pieţei unice, o poziţie pe care Comisia Europeană şi Franţa intenţionează să o protejeze chiar dacă preţul va fi ieşirea Marii Britanii fără un acord privind relaţiile post-Brexit", subliniază FT, precizând că în tabăra europeană există şi politicieni care sunt mai deschişi faţă de ideea unei zone de liber-schimb care să implice Marea Britanie, spre exemplu, guvernele din Polonia, Ungaria, Irlanda sau unii membri ai Guvernului Germaniei.

Însă, în prezent, diplomaţii afirmă că este improbabil ca aceste opinii să modifice abordarea generală a Uniunii Europene. "Încă este dificil să vedem cum ar putea funcţiona ideile britance", a explicat un oficial european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici