Financial Times: Poate cineva să stopeze conspiraţia QAnon?

  • FT: Platformele online Twitter şi TikTok au luat măsuri pentru a contracara teoria conspiraţiei QAnon
  • Însă experţii avertizează că ar putea fi prea târziu ca fenomenul online să fie oprit
  • Restricţionarea distribuirii mesajelor pe platformele online nu va fi suficientă pentru oprirea unei mişcării
6391 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Poate cineva să stopeze conspiraţia QAnon?

Profimedia

Platformele online Twitter şi TikTok au luat măsuri zilele trecute pentru a contracara cea mai persistentă teorie a conspiraţiei, dar experţii sugerează că ar putea fi prea târziu să fie oprit fenomenul numit QAnon, scrie cotidianul Financial Times.

Începând din octombrie 2017, un grup anonim numit "Q" a postat 4.600 de mesaje prin care sugerează că lumea şi, în mod special, Statele Unite ale Americii sunt controlate de un "stat paralel" ("stat profund / engleza "deep state") împotriva căruia preşedintele Donald Trump încearcă să lupte.

Postările, lansate pe forumul 4chan şi distribuite ulterior de platforma 8kun, ar conţine indicii că entitatea Q (o referire la un nivel al accesului la niveluri de securitate) încearcă să facă publice informaţii despre o serie de teme, de la supravegherea guvernamentală, la pandemie şi la presupuse grupuri de pedofili în sistemul politic.

Teoriile conspiraţiei inspirate de aceste mesaje s-au răspândit pe Internet şi din ce în ce mai mult în viaţa reală. O căutare despre QAnon pe Facebook relevă 79 de grupuri publice şi private, dintre care 30 au cel puţin 10.000 de membri. În prezent, cel mai mare grup online este QAnon News & Updates, care a fost înfiinţat în februarie 2018 şi pretinde că are peste 200.000 de utilizatori.

Media Matters for America, o organizaţiei nonprofit de stânga, a constatat că 14 candidaţi pentru locuri în Congresul SUA au susţinut ori au dat crezare unor mesaje lansate de QAnon.

Săptămâna aceasta, în perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie, platforma de microblogging Twitter a anunţat închiderea a mii de conturi asociate QAnon, iar TikTok a blocat hashtag-uri populare.

Facebook a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, dar analizează modalităţi de restrângere a activităţilor QAnon şi intenţionează să facă un anunţ luna viitoare.

Însă experţii afirmă că restricţionarea distribuirii mesajelor pe platformele online nu va fi suficientă pentru oprirea unei mişcări care pretinde fi în căutarea adevărului.

"Mesajele mişcării Q nu oferă doar o perspectivă personalizată, ci te atrag ca protagonist în aceste evenimente. Îl ajuţi pe Donald Trump prin procedura de căutări", explică William Partin, analist la Institutul Data & Society, cu sediul în New York. Expertul afirmă că grupuri precum QAnon sunt foarte receptive cu nou-veniţii. "Este o cultură a fanilor. Se construiesc relaţii interpersonale", subliniază el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici