Financial Times: Reformarea sistemului politic şi juridic, testul noului Guvern de la Bucureşti

Refacerea încrederii necesită eforturi profunde de reformare a sistemului politic şi juridic, perceput drept clientelar şi corupt la 20 de ani de la căderea lui Ceauşescu, şi nu doar înlocuirea unor miniştri cu politicieni tineri, comentează Financial Times în editorialul "Testul Bucureştiului".

169 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Reformarea sistemului politic şi juridic, testul noului Guvern de la Bucureşti

Financial Times: Reformarea sistemului politic şi juridic, testul noului Guvern de la Bucureşti (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Editorialul porneşte de la afirmaţia premierului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu că va conduce un Guvern care merită încrederea publică, notând că acesta a înlocuit o parte a vechii coaliţii guvernamentale, şi anume miniştrii principalului partid al coaliţiei, cu politicieni tineri.

Predecesorul lui Ungureanu, Emil Boc, a "căzut" în urma protestelor care au cuprins România în ultimele săptămâni şi care i-au luat pe politicieni prin surprindere, notează FT. Acestea au fost alimentate în parte de frustrarea faţă de programul de austeritate adoptat în schimbul unui împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, a doua cea mai săracă ţară din UE fiind afectată dur şi de o reducere a salariilor cu două cifre, scrie editorialistul.

Până luna trecută, "românii au fost exemplari în acceptarea suferinţei", continuă publicaţia. Dar, în contextul austerităţii, există sentimentul că elita politică nu a participat la această suferinţă. Deşi preşedintele Traian Băsescu a câştigat două mandate cu o platformă anti-corupţie, prima condamnare semnificativă a fost pronunţată abia luna trecută, în timp ce zvonurile despre "favoritism politic" în toate partidele abundă, notează FT.

Colapsul fostului Guvern ar putea avea de-a face cu un calcul politic, la fel de bine ca şi cu protestele de stradă. El va oferi PDL timp să îşi reconstruiască popularitatea aflată în prăbuşire înaintea alegerilor din acest an, distanţându-se de măsurile de austeritate. Dar dacă acesta este singurul scop, este un scop greşit, apreciază publicaţia, îndemnând orice nou Guvern să promoveze aplicarea legii şi transparenţa şi subliniind că "alegerile libere nu sunt de ajuns".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici