Financial Times: UE pregăteşte măsuri pentru oprirea imigranţilor la frontiera nordică a Greciei. Tsipras: Grecia va deveni o "cutie neagră pentru refugiaţi"

Liderii UE pregătesc măsuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia, prin oferirea de asistenţă Macedoniei pentru blocarea imigranţilor, în cadrul unui plan ce stârneşte preocupările Guvernului Alexis Tsipras, care se teme că extracomunitarii vor rămâne pe teritoriul elen, scrie Financial Times.

4565 afișări
Imaginea articolului Financial Times: UE pregăteşte măsuri pentru oprirea imigranţilor la frontiera nordică a Greciei. Tsipras: Grecia va deveni o "cutie neagră pentru refugiaţi"

Financial Times: UE pregăteşte măsuri pentru oprirea imigranţilor la frontiera nordică a Greciei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/Hepta)

Comisia Europeană şi Germania sunt pregătite să ofere asistenţă Macedoniei, stat nonmembru UE, pentru securizarea frontierei cu Liderii UE pregătesc măsuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia, prin oferirea de asistenţă Macedoniei pentru blocarea imigranţilor, în cadrul unui plan ce stârneşte preocupările Guvernului Alexis Tsipras, care se teme că extracomunitarii vor rămâne pe teritoriul elen, scrie Financial Times.

Comisia Europeană şi Germania sunt pregătite să ofere asistenţă Macedoniei, stat nonmembru UE, pentru securizarea frontierei cu Grecia. Măsura riscă să izoleze Grecia, stat membru UE şi al Spaţiului Schengen, dar una din principalele rute de tranzit pentru extracomunitarii care vin din Orientul Mijlociu prin Turcia.

Manevra de izolare a Greciei intervine în contextul eforturilor de salvare a Spaţiului Schengen, după ce asistenţa de trei miliarde de euro oferită Turciei pare să nu fi diminuat afluxul de imigranţi. Vineri, cel puţin 43 de imigranţi, inclusiv 17 copii, s-au înecat în timp ce încercau să traverseze Marea Egee pentru a ajunge în Grecia.

Noul plan ar bloca imigranţii la frontiera nordică a Greciei, cu Bulgaria şi Macedonia, notează FT.

Premierul grec, populistul Alexis Tsipras, a exprimat temeri că Grecia va deveni o "cutie neagră pentru refugiaţi".

Planul a fost discutat deja de ambasadorii statelor UE, după ce premierul Sloveniei, Miroslav Cerar, a solicitat oferirea de "asistenţă europeană directă" Macedoniei pentru oprirea imigranţilor la frontiera elenă.

"Toate ţările trebuie să ofere asistenţă maximă autorităţilor macedonene pentru securizarea frontierei cu Grecia, prin trimiterea de agenţi de poliţie, prin furnizarea de echipamente şi prin alte măsuri", a propus Miroslav Cerar.

Planul propus de Guvernul de la Ljubljana are susţinerea Berlinului şi este luat în considerare de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Oficiali europeni propuneau în urmă cu câteva luni excluderea Greciei din Spaţiul Schengen, pe fondul nemulţumirilor Bruxellesului şi Berlinului după ce peste 850.000 de extracomunitari au ajuns pe mare în Grecia, în 2015. Atena susţine că nu poate face faţă valului de imigranţi clandestini.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut vineri Bulgariei şi Macedoniei să construiască garduri la frontierele cu Grecia pentru a opri afluxul de imigranţi. "Bulgaria şi Macedonia trebuie să construiască garduri la frontierele cu Grecia, pentru a opri imigranţii. Dacă nu putem securiza frontierele externe ale Uniunii Europene, indiferent cât de costisitor sau solicitant ar fi acest lucru, vom distruge noi înşine Spaţiul Schengen", a declarat Orban.

Miniştrii de Interne ai unor state UE vor participa luni, la Amsterdam, la o reuniune informală pe tema măsurilor de securizare a Spaţiului Schengen, în contextul crizei imigraţiei. În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani. Surse UE citate de presa italiană afirmau joi seară că, pe fondul crizei imigraţiei, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spaţiului Schengen şi zonei euro.

"Avem la dispoziţie două luni pentru a aduce sub control situaţia imigraţiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcţionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbuşirea Schengen", declara Donald Tusk.

Preocupări similare a exprimat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "În acest moment, există risc asupra Schengen, mâine vor apărea întrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: Uniunea Europeană este ameninţată la bază, iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru", a spus Juncker, avertizând că cetăţenii UE vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spaţiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigraţiei.

La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a afirmat că menţinerea spaţiului de liberă circulaţie Schengen este esenţială pentru prosperitatea economică a zonei euro.

La rândul său, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a atras atenţia că o eventuală suspendare a Spaţiului Schengen va pune în pericol proiectul Uniunii Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici