Finlanda încearcă să justifice decizia de aderare la NATO separat de Suedia

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, a încercat să justifice decizia de a accepta integrarea ţării în Alianţa Nord-Atlantică separat de Suedia, argumentând că nu putea fi refuzată oferta Turciei de ratificare a tratatului de aderare.

623 afișări
Imaginea articolului Finlanda încearcă să justifice decizia de aderare la NATO separat de Suedia

Finlanda încearcă să justifice decizia de aderare la NATO separat de Suedia

"Ce ar fi trebuit să facem? Să refuzăm oferta Turciei de ratificare a aderării? Acest lucru pare puţin nebunesc. Ar fi fost o situaţie destul de dificilă dacă am fi respins oferta Turciei. Ratificarea aderării la NATO este în mâinile Turciei şi Ungariei", a declarat Sauli Niinistö, citat de site-ul Tagesschau.de.

Guvernul Suediei a criticat, vineri, decizia Turciei de a amâna lansarea procedurii pentru aprobarea admiterii sale în NATO, în contextul în care preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat iniţierea ratificării doar pentru Finlanda. "Este o evoluţie pe care noi nu ne-o doream, dar eram pregătiţi pentru această situaţie. Acum, important este ca Suedia să obţină cele două ratificări importante", din partea Turciei şi Ungariei, a declarat vineri Tobias Billström, ministrul suedez de Externe.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că a cerut Parlamentului de la Ankara să lanseze procedura de ratificare a admiterii Finlandei în NATO. "Am decis să lansăm, în Parlament, procesul aderării Finlandei la NATO", a afirmat Erdogan, cu ocazia întrevederii cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö. Preşedintele Finlandei a salutat decizia Turciei, dar a cerut şi admiterea Suediei în NATO. "Este o veste foarte bună pentru noi. Este foarte important pentru Finlanda şi mulţumim. Dar avem un vecin, Suedia. (...) Avem relaţii excelente cu vecinii noştri şi am sentimentul că admiterea Finlandei în NATO nu este completă fără Suedia", a afirmat Sauli Niinistö.

Parlamentul Ungariei a anunţat că se va pronunţa pe 27 martie asupra admiterii Finlandei în NATO, urmând să analizeze ulterior cazul Suediei.

Statele Unite au salutat decizia Turciei de a iniţia procedura ratificării admiterii Finlandei în NATO şi au cerut o decizie similară "rapidă" şi în cazul Suediei. De asemenea, Washingtonul a îndemnat şi Parlamentul de la Budapesta să ratifice rapid admiterea Finlandei şi Suediei în NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
finlanda,
suedia,
nato

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici