Flacoanele cu vaccin Pfizer deţin doze suplimentare care sunt aruncate. Ce sfaturi oferă FDA

  • Utilizarea fiecărei picături din flacoanele supraumplute ar putea spori dozele disponibile de vaccin COVID-19 cu până la 40%.
  • Farmaciştii au găsit o modalitate de a folosi dozele suplimentare din flacoanele de vaccin Pfizer.
  • Flacoanele Pfizer ar trebui să conţină cinci doze, dar farmaciştii au descoperit că acestea conţin o cantitate suficientă pentru a şasea sau chiar a şaptea doză.
  • Atât Pfizer, cât şi FDA au spus că vaccinul rămas din mai multe flacoane nu ar trebui amestecat, din cauza riscului de contaminare.
5124 afișări
Imaginea articolului Flacoanele cu vaccin Pfizer deţin doze suplimentare care sunt aruncate. Ce sfaturi oferă FDA

Flacoanele cu vaccin Pfizer deţin doze suplimentare care sunt aruncate. Ce sfaturi oferă FDA

Farmaciştii au primit miercuri un răspuns din partea FDA, care a declarat că se consultă cu Pfizer pentru a determina „cea mai bună cale de urmat” şi a sfătuit oficialii din domeniul sănătăţii să nu colecteze dozele din mai multe flacoane, potrivit New York Times.

„Având în vedere situaţia de urgenţă a sănătăţii publice, FDA recomandă utilizarea completă a dozei”, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei pentru POLITICO, reflectând mesajul trimis miercuri dimineaţă către un oficial federal din domeniul sănătăţii.

„Cantitatea de vaccin rămasă în flaconul cu mai multe doze după îndepărtarea a 5 doze poate varia, în funcţie de tipul de ace şi seringi utilizate", a declarat purtătorul de cuvânt al Pfizer, Sharon Castillo. „În acest moment, nu putem oferi o recomandare cu privire la utilizarea cantităţii rămase de vaccin din fiecare flacon. Cei care administrează vaccinul trebuie să consulte politicile instituţiei lor pentru utilizarea flacoanelor cu mai multe doze”, a continuat acesta.

Acest fapt a declanşat un val de confuzie şi dezbateri asupra utilizării dozelor suplimentare sau a aruncării lor. La Northwell Health din New York, de exemplu, un executiv a estimat că reţeaua de spitale ar fi aruncat suficient vaccin suplimentar care putea fi folosit pentru încă 15-20 de doze, în timp ce aştepta îndrumarea departamentului de sănătate de stat.

Erin Fox, directorul principal al serviciilor de informaţii şi asistenţă în domeniul medicamentelor de la Universitatea din Utah, a declarat că a primit un telefon de la farmacişti marţi, la scurt timp după ce aceştia au început să dilueze vaccinul cu ser fiziologic şi să-l tragă în seringi.

„Au crezut iniţial că au făcut-o în mod incorect, deoarece a rămas o cantitate mare în flacon după ce au luat cele cinci doze”, a spus Dr. Fox.

Dr. Jarrett, ofiţer şef de calitate pentru Northwell Health, a declarat că nu a văzut încă îndrumările de la FDA, „Trebuie să îl vedem documentat undeva, ne-ar face să ne simţim mai bine”, a notat New York Times.

Dr. Michael J. Consuelos, consultant în domeniul sănătăţii, a spus că în timpul pandemiei de gripă H1N1 din 2009, farmaciştii din spitale au făcut o descoperire similară la reţeaua de sănătate Lehigh Valley din Pennsylvania. Vaccinul de atunci a fost, de asemenea, în cantităţi mai mici decât cererea, iar oficialii au decis să folosească dozele suplimentare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici