FMI nu susţine proiectul de lege privind înfiinţarea unei noi instanţe anticorupţie în Ucraina

Fondul Monetar Internaţional (FMI) le-a transmis autorităţilor ucrainene că nu susţine proiectul de lege privind crearea unei noi instanţe anticorupţie, întrucât independenţa acestei structuri nu este garantată, relatează site-ul agenţiei Reuters.

196 afișări
Imaginea articolului FMI nu susţine proiectul de lege privind înfiinţarea unei noi instanţe anticorupţie în Ucraina

FMI nu susţine proiectul de lege privind înfiinţarea unei noi instanţe anticorupţie în Ucraina

Cotidianul Ukrainska Pravda a publicat conţinutul unei scrisori transmise de către şeful misiunii FMI în Ucraina, Ron van Rooden, către administraţia prezidenţială de la Kiev.

"Avem îngrijorări serioase în privinţa proiectului de lege. Mai multe prevederi nu sunt conforme cu angajamentele asumate de către autorităţile ucrainene în baza programului susţinut de FMI", a spus van Rooden în scrisoarea datată 11 ianuarie.

Oficialul FMI susţine că proiectul de lege ar putea submina independenţa instanţei anticorupţie şi numirea transparentă a judecătorilor.

TITLURILE ZILEI

"Proiectul de lege ar putea, de asemenea, să ducă la întârzieri suplimentare, întrucât o altă lege ar trebui să fie promulgată de către preşedinte pentru ca instanţa să fie înfiinţată. În forma sa actuală ... nu putem susţine proiectul de lege", a mai spus Ron van Rooden.

În replică, administraţia preşedintelui Petro Poroşenko a precizat că proiectul de lege respectă recomandările celui mai important observator pentru dreptul european.

"Preşedintele Poroşenko a subliniat în repetate rânduri că avem voinţa politică de a înfiinţa o instanţă anticorupţie independentă", potrivit unui comunicat.

FMI şi alţi parteneri internaţionali ai Ucrainei au cerut în repetate rânduri îmbunătăţirea eforturilor de a elimina corupţia. Aceştia consideră că o instanţă anticorupţie este un instrument esenţial pentru a contracara aplicarea abuzivă a puterii.

Înfiinţarea unei instanţe anticorupţie, respectarea ajustărilor privind preţurile la gaze şi punerea în aplicare a reformei durabile pentru sistemul de pensii sunt condiţiile cheie pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească pentru a primi următoarea tranşă din împrumutul de aproximativ două miliarde de dolari de la FMI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici