Fondatorul Blackwater crede că a fost trădat de Statele Unite

Fondatorul companiei controversate de securitate Blackwater, Erik Prince, afrmă că a fost îndepărtat de autorităţile americane, după ce le-a făcut servicii în războiul împotriva terorismului, într-un interviu publicat de revista Vanity Fair.

48 afișări
Imaginea articolului Fondatorul Blackwater crede că a fost trădat de Statele Unite

Fondatorul Blackwater, Erik Prince (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ediţia din ianuarie a revistei, Prince a anunţat că intenţiona să păstreze distanţa faţă de grupul pe care l-a creat în 1997 şi care a fost cea mai mare companie privată de securitate ale cărei servicii au fost folosite de Statele Unite în Irak.

El a denunţat faptul că democraţii apropiaţi administraţiei preşedintelui Barack Obama l-au prezentat ca un subcontractor al agenţiei americane de informaţii (CIA), însărcinat cu comiterea de asasinate care ar fi vizat duşmanii Statelor Unite, ceea ce el dezminte.

"Mi-am pus întreprinderea mea şi pe mine însumi la dispoziţia CIA pentru misiuni foarte riscante. Dar când a devenit oportun din punct de vedere politic, cineva s-a dispensat de mine", a spus el.

"Nu înţeleg cum un program atât de sensibil a putut fi obiectul scurgerilor (de informaţii). Şi culmea culmilor, să mă denunţe?", s-a indignat fondatorul Blackwater, grup cu sediul în North Carolina.

Departamentul american de Stat a rupt legăturile cu Blackwater, în urma unor schimburi de focuri în care au fost implicaţi mai mulţi agenţi ai săi şi care s-au soldat cu 17 morţi la 16 septembrie 2007 la Bagdad.

Grupul şi-a schimbat numele în Xe, după ce a fost interzis în ianuarie 2009 de Guvernul irakian, în urma acestui incident.

Prince, în vârstă de 40 de ani, a declarat că intenţionează pe viitor să se consacre învăţământului. "Voi preda la liceu. Istoria şi economia. Aş putea chiar să devin profesor de luptă. Indiana Jones era şi el profesor", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici