Fondatorul Wikileaks Julian Assange va fi dat afară din ambasada Ecuadorului la Londra

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va fi dat afară din ambasada Ecuadorului în Londra în cel mult câteva zile, a informat o sursă, citată de organizaţie într-un mesaj postat pe Twitter, relatează site-ul agenţiei Dpa.

5913 afișări
Imaginea articolului Fondatorul Wikileaks Julian Assange va fi dat afară din ambasada Ecuadorului la Londra

Julian Assange va fi dat afară din ambasada Ecuadorului la Londra

"O sursă la nivel înalt din statul ecuadorian a informat WikiLeaks că Julian Assange va fi evacuat în 'câteva ore sau câteva zile' sub pretextul scandalului #INAPapers şi că există deja un mandat în Marea Britanie pentru arestarea sa", a informat WikiLeaks.

INA se referă la o serie de documente trimise unui parlamentar ecuadorian şi care implică şi un scandal de corupţie în care este vizat preşedintele Lenin Moreno.

Comunicatul organizaţiei WikiLeaks a fost publicat la două zile după ce Moreno l-a acuzat pe Assange că "a încălcat în mod repetat" termenii azilului politic".

Moreno, intervievat de Asociaţia Ecuadoriană a Radiodifuzorilor, a declarat că Assange nu are dreptul să "spargă conturi private sau telefoane" şi nu poate interveni în politica altor ţări, în special a celor care au relaţii de prietenie cu Ecuadorul. Moreno a făcut comentariile depre Assange după ce fotografii private ale lui şi ale familiei sale, de când trăiau în Europa, au fost difuzate pe social media. Deşi Moreno nu l-a acuzat direct pe Assange pentru acest lucru, guvernul a transmis că a crezut că fotografiile au fost distribuite de WikiLeaks.

Assange se află în ambasada Ecuadorului la Londra încă de 2012 pentru a evita arestarea şi extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de agresiune sexuală. Autorităţile suedeze au închis investigaţia între timp, însă autorităţile britanice au informat că îl vor aresta pe acesta după ce va părăsi ambasada, din cauză că a încălcat termenii eliberării sale pe cauţiune.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente oficiale ale Guvernului privind conflictele din Afganistan şi Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici