Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a încheiat anul 2016 cu un randament de 6,9%

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a obţinut un câştig de 53 de miliarde de dolari (447 de miliarde de coroane) anul trecut, după ce preţul mărfurilor a crescut, potrivit Bloomberg, dar şi în urma alegerii lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite.

445 afișări
Imaginea articolului Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a încheiat anul 2016 cu un randament de 6,9%

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a încheiat anul 2016 cu un randament de 6,9% (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Fondul Guvernamental de Pensii Global, în valoare de 900 de miliarde de dolari, a avut un randament de 6,9% în 2016, înregistrând o creştere de 2,7% faţă de anul anterior. Activele au crescut cu 8,7%, bondurile s-au majorat cu 4,3%, iar investiţiile imobiliare au crescut cu 0,8%.

„Toate clasele de active ale fondului au generat randamente pozitive, dar rezultatele acestea se datorează evenimentelor din a doua jumătate a anului“, a declarat directorul executiv Yngve Slyngstad.

Fondul a crescut pentru al cincilea an la rând, beneficiind de creşterea acţiunilor în al patrulea trimestru din 2016, care a dus la o scădere a obligaţiunilor. Piaţa acţiunilor a crescut după alegerea lui Trump ca preşedinte al Statelor Unite, pe fondul optimismului reducerilor de taxe şi al dereglementărilor care vor spori veniturile din mediul corporativ.

Cota plasamentelor în Europa a scăzut la 36% de la 38,1%, anul precedent, în timp ce cota plasamentelor în America de Nord a crescut la 42,3% de la 40%. Cota deţinută în Asia şi Oceania a scăzut la 17,9% de la 18,1%. Pieţele emergente au reprezentat 10% din investiţii, la finalul anului, de la 9,8%.

Fondul a investit 775 de miliarde de coroane în acţiuni şi venit fix în pieţe emergente la finalul anului, comparativ cu 736 de miliarde de coroane în anul anterior. Investiţiile în acţiuni în pieţe de frontieră au reprezentat 13,3 miliarde de coroane, în creştere faţă de anul 2015, când a fost raportată suma de 13 miliarde de coroane.

Fondul a investit în 77 de ţări la finalul anului 2016, după ce Argentina a fost inclusă pe listă în timpul anului.

Câştigurile au fost înregistrate după ce guvernul norvegian şi-a retras pentru prima oară din fond, care a fost înfiinţat la mijlocul anilor `90. Guvernul a retras 101 miliarde de coroane, anul trecut, pe fondul dezbaterii asupra cheltuielilor crescute în sectorul petrolier.

La finalul anului 2016, investitorul deţinea o participaţie de 62,5% din capital în acţiuni, 34,3% în venitul fix şi 3,2% în imobiliare. Randamentul din 2016 a întrecut cu 0,1% punctul de referinţă stabilit de ministerul norvegian al Finanţelor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici