Foreign Policy: Kremlinul începe să fie preocupat de Donald Trump. Vladimir Putin riscă pierderea monopolului asupra instabilităţii geopolitice

Kremlinul a început să aibă preocupări despre politicile Administraţiei Donald Trump, scrie revista Foreign Policy, notând că, deşi Moscova a fost entuziasmată iniţial de victoria magnatului new-yorkez, acum preşedintele Vladimir Putin pare să fi pierdut monopolul asupra instabilităţii geopolitice.

12855 afișări
Imaginea articolului Foreign Policy: Kremlinul începe să fie preocupat de Donald Trump. Vladimir Putin riscă pierderea monopolului asupra instabilităţii geopolitice

Foreign Policy: Kremlinul începe să fie preocupat de Donald Trump. Vladimir Putin riscă pierderea monopolului asupra instabilităţii geopolitice (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"Ultimul lucru pe care Administraţia Rusiei îl aştepta era ca anul 2017 să aducă o confruntare nu cu o revoluţie a trecutului, ci cu o revoluţie a prezentului - schimbarea radicală de regim care are loc în Statele Unite ca efect al victoriei electorale a lui Donald Trump. Revoluţia electorală a lui Trump a captat acum imaginaţia şi a alimentat temerile elitelor ruse", comentează Foreign Policy într-un articol intitulat "Kremlinul începe să fie preocupat de Trump - Anturajul lui Vladimir Putin a fost entuziasmat de rezultatul scrutinului din SUA până când a început să îşi dea seama cu cine are de-a face".

"Căutarea unei logici la uimitoarea combinaţie de elemente a politicii directivelor lui Trump tinde să se concentreze pe o personalitate perturbant de inconstantă, vindicativă, simplistă, narcisistă, nesigură şi ocazional delirantă, cu excepţia adepţilor teoriilor conspiraţiei care îl consideră un fel de candidat manciurian sau o marionetă a Kremlinului. Ceea ce mulţi analişti au recunoscut abia târziu este amploarea în care, în spatele acestei măşti de personalitate-spectacol, Trump se autopercepe drept un insurgent revoluţionar cu misiunea de a destructura «fostul regim» al Americii", subliniază Foreign Policy.

Chiar dacă Administraţia de la Moscova a salutat iniţial victoria lui Donald Trump în faţă lui Hillary Clinton, "acum, după accederea lui la putere, elitele ruse au oprit entuziasmul".

"Este adevărat că instalarea lui Donald Trump deschide posibilitatea normalizării relaţiilor Rusiei cu Occidentul. (...) Însă revoluţia lui Donald Trump semnalează şi o perioadă de crize şi incertitudine, inclusiv probabilitatea unor războaie comerciale cu efect de autoînfrângere. Încă traumatizată în urma destrămării Uniunii Sovietice, actuala conducere a Rusiei nu are niciun apetit pentru instabilitate mondială. În plus, cu Trump la Casa Albă, Putin a pierdut monopolul asupra impredictibilităţii geopolitice", constată Foreign Policy.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici