Forţa ONU în Liban îşi consolidează prezenţa la frontiera cu Israelul

Forţa de pace a ONU în Liban şi-a consolidat sâmbătă prezenţa în apropierea frontierei cu Israelul, la o zi după tirurile de rachetă asupra nordului statului evreu, a anunţat o purtătoare de cuvânt.

119 afișări
Imaginea articolului Forţa ONU în Liban îşi consolidează prezenţa la frontiera cu Israelul

Forţa ONU în Liban îşi consolidează prezenţa la frontiera cu Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL), în coordonare cu armata libaneză, a mobilizat trupe suplimentare în sector pentru a împiedica orice escaladare, însă situaţia este foarte calmă", a declarat purtătoarea de cuvânt a FINUL, Yasmina Bouziane.

Mai multe rachete au fost lansate vineri din satul Qlaile asupra nordului Israelului, generând o ripostă imediată a armatei israeliene, care a bombardat satul, situat la 15 kilometri de frontieră.

Aceste violenţe, care nu s-au soldat cu victime, au avut loc în plină criză guvernamentală în Liban, unde liderul majorităţii parlamentare Saad Hariri a renunţat la formarea unui Guvern de uniune, acuzând minoritatea condusă de mişcarea şiită Hezbollah că i-a subminat eforturile.

Tirurile asupra Israelului nu au fost revendicate. Armata libaneză şi FINUL au găsit două platforme de lemn pentru lansarea rachetelor în zona satului Qlaile.

FINUL a făcut din nou apel la reţinere, după ce a anunţat deschiderea unei anchete.

"Aşteptăm rezultatele anchetei", a afirmat Bouziane, refuzând să se pronunţe asupra autorilor tirurilor asupra Israelului.

Mişcarea Hezbollah, împotriva căreia Israelul a dus un război în 2006, după răpirea a doi soldaţi israelieni, nu a reacţionat la atacul de vineri.

FINUL, care este compusă în prezent din 13.000 de militari, a fost creată în 1978 pentru a supraveghea frontiera cu Israelul.

Efectivele sale au fost consolidate în 2006, pentru a supraveghea respectarea încetării luptelor după războiul din iulie-august. Armata libaneză a fost mobilizată în sudul Libanului după acest conflict.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici