Forţele aeriene americane lansează doi sateliţi de recunoaştere

Forţele aeriene americane urmau să lanseze miercuri doi sateliţi în vederea unei reperări mai bune şi mai rapide a oricărei ameninţări la adresa aparaturii spaţiale americane.

248 afișări
Imaginea articolului Forţele aeriene americane lansează doi sateliţi de recunoaştere

Forţele aeriene americane lansează doi sateliţi de recunoaştere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi sateliţi, a căror existenţă a fost ţinută secretă până de curând, urmează să fie plasaţi pe o orbită la altitudinea de 35.900 de kilometri de Pământ.

Această altitudine pemite o observare mai bună a ceea ce se întâmplă în apropierea planetei, faţă de observarea cu mijloacele actuale, de la sol sau amplasate pe orbite la o altitudine mai mică.

Cei doi sateliţi urmau să fie trimişi în spaţiu cu ajutorul unor navete de tip Delta IV, de la Cape Canaveral, în Florida.

"Această pereche de sateliţi va permite protejarea atuurilor noastre preţioase, care evoluează pe orbită la mare altitudine. Ei vor urmări totodată orice eventual alt element nefast pe care alte ţări ar putea să încerce să-l plaseze pe această orbită crucială", a comentat pentru jurnalişti generalul William Shelton, şeful forţelor aerospaţiale din cadrul US Air Force.

Acest program, Geosynchronous Space Situational Awareness Program (GSSAP), va permite armatei americane să urmărească mult mai de aproape activitatea sateliţilor care evoluează pe o orbită geosincronă.

El urmează totodată să răspundă temerilor comunităţii americane de informaţii, tot mai îngrijorată faţă de armamentul antisatelit pe care China şi alte ţări rivale ar putea să-l utilizeze pentru a "paraliza" reţeaua de comunicaţii a armatei americane.

Pentagonul a decis să dezvăluie existenţa sateliţilor, în primăvară, cu scopul de a "disuada" potenţiali inamici, a subliniat generalul Shelton.

Spaţiul nu mai este un "sanctuar paşnic", a apreciat el.

"Vom fi nevoiţi să ne adaptăm flota spaţială dacă vrem să supravieţuim într-un mediu foarte diferit de cel pe care-l cunoaştem din trecut", a adăugat generalul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici