Forţele coaliţiei pentru operaţiunile militare din Libia

Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi mai multe ţări europene şi arabe au promis să participe la operaţiunile aeriene din Libia, aprobate de ONU, relatează AFP, care prezintă detalii despre forţele care ar putea fi folosite.

69 afișări
Imaginea articolului Forţele coaliţiei pentru operaţiunile militare din Libia

Forţele coaliţiei pentru operaţiunile militare din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Parisul asigură "conducerea" intervenţiei militare, potrivit premierului belgian Yves Leterme. "Aproximativ 20 de avioane" au început să intervină sâmbătă în Libia, potrivit Statului Major francez.

  • FRANŢA

Franţa dispune de aproximativ 100 de avioane de vânătoare, în special Rafale şi Mirage 2000, precum şi de avioane de supraveghere Awacs. Un portelicopter Mistral a fost recent trimis în zonă. Bazele aeriene Solenzara din Corsica şi N'Djamena din Ciad sunt în alertă şi ar putea servi ca punct de întâlnire. Portavionul Charles de Gaulle, care se află în prezent la Toulon (în sudul Franţei), va pleca duminică spre Libia.

  • MAREA BRITANIE

Premierul David Cameron a anunţat mobilizarea unor avioane de luptă Tornado şi Eurofighter (numite Typhoon în Marea Britanie) către bazele sale din apropierea Libiei. Ar putea să fie vorba despre Cipru, unde au fost staţionate recent trei avioane-radar Awacs. Londra dispune, de asemenea, de baze în Malta, dar La Valletta a refuzat ca acestea să fie folosite în operaţiuni.

Marea Britanie dispune, de asemenea, de avioane Sentinel, Nimrod şi Awacs, importante pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere. Două fregate britanice sunt în prezent în Marea Mediterană, Westminster şi Cumberland.

  • STATELE UNITE

Statele Unite vor aduce coaliţiei "capacităţi unice", adică mijloace militare de care nu dispun aliaţii lor, a declarat sâmbătă la Paris secretarul american de Stat, Hillary Clinton, fără alte precizări.

Avioane F-15 şi F-16 americane sunt deja la baza Sigonella (Sicilia). Portelicopterul Bataan şi două nave de susţinere urmează să fie trimise începând de miercuri către Marea Mediterană. Statele Unite dispun, de asemenea, în estul Mediteranei de două distrugătoare capabile să lanseze rachete, Barry şi Stout. Amândouă sunt echipate cu rachete de croazieră Tomahawks.

  • CANADA

Canadienii au promis şapte bombardiere CF-18, care au ajuns în Italia. Nava de război Charlottetown se află deja în regiune.

  • ITALIA

Italia oferă "pentru moment" bazele sale militare în vederea instaurării unei zone de interdicţie aeriană în Libia, dar nu exclude o participare mai importantă într-o fază ulterioară. Roma a cerut transferarea coordonării acţiunilor militare de la Stuttgart (Germania) la Capodichino, în apropiere de Neapole.

  • NATO

NATO rămâne deoparte, limitându-se să "accelereze planificarea". Alianţa ar putea juca un rol de susţinere. Avioane radar Awacs ale NATO sunt deja prezente în Marea Mediterană şi zboară 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, de o săptămână. NATO a trimis recent şi trei nave în aceeaşi zonă, în timp ce forţele sale de geniu sunt în apropiere.

  • DANEMARCA

Copenhaga a aprobat implicarea a patru avioane de vânătoare F-16, două avioane de luptă de rezervă şi un avion de transport, toate trimise către Sicilia.

  • NORVEGIA

Norvegia a promis şase avioane de vânătoare F-16.

  • BELGIA

Belgia s-a declarat pregătită să participe, evocând posibilitatea de a trimite "patru dintre cele şase" avioane F-16, mobilizate în prezent în cadrul NATO, precum şi o navă pentru detectarea minelor.

  • ŢĂRILE ARABE

Qatarul a dat asigurări că va participa, dar nu a precizat cum. Un diplomat al ONU a promis, de asemenea, ajutorul Emiratelor Arabe Unite, dar acest lucru nu a fost confirmat.

  • SPANIA

Spania oferă un avion de realimentare şi patru avioane de luptă F-18 care vor fi trimise în Italia.

  • OLANDA

Olanda a anunţat că va participa, dar fără alte precizări.

  • GRECIA

Atena a anunţat punerea la dispoziţia coaliţiei a bazelor greceşti, fără a preciza care dintre ele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici