Forţele lui Muammar Kadhafi susţin că au preluat controlul în trei oraşe, dar opozanţii dezmint

Regimul colonelului Muammar Kadhafi a afirmat duminică dimineaţă că a preluat controlul asupra a trei oraşe libiene, Ras Lanuf (est), Misrata (vest) şi Tobruk (est), care erau controlate de insurgenţi, însă aceştia au dezminţit pierderea de sub control a oraşelor Ras Lanuf şi Tobruk.

19 afișări
Imaginea articolului Forţele lui Muammar Kadhafi susţin că au preluat controlul în trei oraşe, dar opozanţii dezmint

Forţele lui Muammar Kadhafi susţin că au preluat controlul în trei oraşe, dar opozanţii dezmint (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Forţele armate libiene au preluat controlul asupra oraşelor Misrata şi Ras Lanuf", un oraş petrolier strategic, a anunţat televiziunea Al Libiya, apropiată de Seif Al-Islam, unul dintre fiii liderului libian.

Postul de televiziune, care citează o sursă militară, a adăugat că forţele armate se îndreptau spre oraşul rebel Benghazi, la 1.000 de kilometri est de Tripoli.

Televiziunea de stat a anunţat la rândul său "eliberarea oraşului Tobruk de sub bandele teroriste" şi a difuzat imagini cu "manifestaţii de bucurie" în piaţa Verde din Tripoli, precum şi la Syrta (est de Tripoli) şi Sebha (sud).

Însă potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi în teren şi insurgenţilor, Ras Lanuf era în continuare controlat, duminică dimineaţă, de opozanţi.

"Nu au fost lupte în timpul nopţii, oraşul este sub controlul nostru", au declarat mai mulţi insurgenţi.

"Suntem mai mulţi jurnalişti într-un hotel la intrarea din vest a oraşului şi nu am auzit zgomot de lupte", a adăugat la rândul său un jurnalist AFP.

De asemenea, insurgenţii au dezminţit pierderea controlului auspra oraşului Tobruk. "Nu este adevărat. Regiunea de la Ajdabiya la frontiera egipteană este sub controlul nostru", a declarat Fateh Faraj, un membru al consiliului insurgenţilor din Tobruk.

Potrivit acestuia, situaţia este calmă şi nu se întâmplă "absolut nimic".

Pe de altă parte, tiruri de arme automate au fost auzite duminică dimineaţă, în jurul orei 6.20 (6.20, ora României), în centrul capitalei libiene, Tripoli.

Deocamdată nu s-a putut determina originea tirurilor, care au fost auzite de la un hotel situat la marginea centrului istoric al oraşului, la mai puţin de un kilometru de piaţa Verde.

Tripoli, care a rămas sub controlul autorităţilor libiene, a fost scutit în general de violenţe de o săptămână.

Sâmbătă, în cea de-a 19-a zi a revoltei împotriva lui Muammar Kadhafi, opoziţia libiană, care controlează estul ţării, a suferit o contraofensivă de amploare la Zawiyah, în apropiere de Tripoli, dar continua să progreseze spre vest şi se organiza pe plan politic.

Potrivit unei jurnaliste a postului Sky News, s-au înregistrat "numeroşi morţi" la Zawiyah, când forţele loiale colonelului Kadhafi au încercat sâmbătă să preia controlul asupra oraşului. Ea a declarat că a văzut o mulţime asupra căreia militarii au deschis focul la Zawiyah.

Insurgenţii retranşaţi în oraş, care este încercuit de forţele pro-Kadhafi, dispun de tancuri, tunuri antiaeriene, rachete antitanc, lansatoare de grenade RPG şi puşti, a adăugat ea.

Sky News a citat medici din Zawiyah conform cărora cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 60 rănite în luptele de sâmbătă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici