Fost militar american, condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Moscovei

  • Peter Debbins, în vârstă de 46 de ani, a pledat vinovat pentru spionaj în numele Rusiei în noiembrie 2020.
  • Debbins a fost abordat de Moscova în 1996.
  • Ultimul său contact cu Rusia datează din 2011.
555 afișări
Imaginea articolului Fost militar american, condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Moscovei
Un fost membru al Forţelor Speciale ale Armatei Statelor Unite, „Beretele Verzi,” care a recunoscut că a dezvăluit secretelor militare americane Rusiei a fost condamnat, vineri, la peste 15 ani de închisoare, a anunţat Ministerul Justiţiei, notează Le Figaro.
 
Peter Debbins, în vârstă de 46 de ani, a pledat vinovat pentru spionaj în numele Rusiei în noiembrie 2020.
 
Născut în Statele Unite, având mamă rusoaică, el a fost abordat de Moscova în 1996, chiar înainte de a intra în armată. 
 
"În 1997, Peter Debbins a primit un nume de cod de la agenţii serviciilor de informaţii ruseşti şi a semnat un document care atestă că doreşte să servească Rusia," potrivit unei declaraţii a Ministerului Justiţiei. 
 
Peter Debbins a slujit mai întâi în armată, apoi a fost încurajat de serviciile de informaţii ruse să se alăture „Beretelor Verzi”, o unitate de elită a forţelor speciale, unde a obţinut gradul de căpitan. În toţi aceşti ani le-a furnizat informaţii despre unităţile sale, conform acestui document.
 
În 2008, după ce a părăsit serviciul activ, le-a dat şi informaţii confidenţiale despre activităţile sale din trecut în „Beretele Verzi” şi despre foştii săi colegi de echipă, astfel încât ruşii să poată încerca să-i recruteze. Potrivit rechizitoriului, fostul soldat a fost detaşat în Germania şi apoi în Azerbaidjan, cu autorizaţie de securitate la nivel înalt. 
 
Ultimul său contact cu Rusia datează din 2011. 
 
„Debbins şi-a încălcat jurământul ca soldat al armatei, a trădat forţele speciale şi a pus în pericol securitatea ţării noastre,” a comentat John Demers, ministru adjunct al justiţiei pentru probleme de securitate naţională. Comportamentul său „reflectă ameninţarea pe care informaţia rusă o reprezintă pentru armata noastră”, a adăugat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici