Fost ministru britanic: "a vrut ca pensionarii să culeagă fructe şi legume" în locul românilor

Un fost membru al Cabinetului britanic, Owen Paterson, dezminte că ar fi sugerat ca pensionarii să fie puşi să culeagă fructe şi legume şi să fie plătiţi sub salariul minim, în locul românilor şi bulgarilor, aşa cum afirmă un fost coleg liberal-democrat de coaliţie, relatează The Guardian online.

2961 afișări
Imaginea articolului Fost ministru britanic: "a vrut ca pensionarii să culeagă fructe şi legume" în locul românilor

Un fost ministru britanic: "a vrut ca pensionarii să culeagă fructe şi legume" în locul românilor

David Laws, un fost ministru de stat în cadrul Biroului Cabinetului, care şi-a pierdut mandatul de parlamentar în urma alegerilor generale de anul trecut, a făcut această dezvăluire într-o carte despre perioada în care a făcut parte din fostul Guvern David Cameron, atribuindu-i ideea acestui plan parlamentarului Paterson, care la vremea respectivă era secretar de stat pentru Mediu.

Paterson contestă aceste afirmaţii, însă Laws afirmă că fostul său coleg conservator a venit cu această idee după ce s-a propus să se pună capăt unui program prin care erau aduşi migranţi din Bulgaria şi România pentru a munci în ferme britanice.

În cartea sa, publicată în foileton în The Mail on Sunday, Laws scrie că "atunci când un coleg a sugerat că decizia va fi nepopulară în rândul fermierilor, care nu vor mai reuşi să angajeze cu uşurinţă mână de lucru ieftină pentru munca grea, domnul Paterson i-a replicat sfidător «Dar m-am gândit la acest lucru, cred că am răspunsul. Vor încerca să determinăm mai mulţi pensionari britanici să culeagă nişte fructe şi legume de pe câmp»"

"Desigur, dacă pensionarii vor face această muncă, (acest lucru) ar putea conduce la o creştere a costurilor fermierilor. Ar putea să facă această muncă mai încet. M-am gândit şi la acest lucru. Am putea să-i exceptăm pe pensionarii britanici de la legile privind salariul minim, pentru a le permite să facă această muncă", scrie Laws în continuare.

"Colegii de Cabinet, inclusiv conservatorii cei mai dreapta, au ascultat stupefiaţi", adaugă Laws.

Paterson a respins versiunea lui Laws cu privire la acest episod.

"Exista un sistem foarte bun, cunoscut sub numele de sistemul muncitorilor agricoli sezonieri, care este descris în mod eronat de la bun început de către Laws, care a adus un număr foarte ţintit - 20.250 de români şi bulgari - înainte (ca toate restricţiile impuse migranţilor din ambele ţări să fie ridicate la 1 ianuarie 2014) şi care a funcţionat foarte bine", a declarat Paterson pentru The Mirror.

"Ei au venit în locuri bine stabilite, au primit cazare adecvată şi mâncare bună, dar au plecat la finalul sezonului, iar eu mi-am dorit să menţin" acest sistem, a spus el.

"Am analizat tot felul de opţiuni cu privire la cum să-i înlocuim, atunci când a început sezonul, din 1 ianuarie 2014, deci povestea este eronată", a declarat Paterson.

"Ar putea exista şi alte poveşti eronate în această (carte) lungă", a mai spus el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici